Färgglada rullar med tyg läggs upp på det stora sybordet inne på Vamlingbolaget i Vamlingbo. Sahar Al Rammadah har valt ett tyg med rosa och svart mönster. Hon ska sy ett linne till sin dotter Rabab. Kristina Torsson, som driver Vamlingbolaget, och Eva Hållsten från Volontärgruppen Storsudret växer, driver ett syprojekt för de asylsökande som bor på Björklunda i Burgsvik. Denna lördag är det andra gången som en grupp på åtta kvinnor från boendet får möjlighet att komma till Vamlingbolagets ateljé för att sy ett eget klädesplagg.
I Vamlingbolagets ateljé finns färdiga klänningar i olika storlekar och modeller som deltagarna först fått prova. När de bestämt sig för vad de vill sy kan de välja något av Vamlingbolagets hundratals olika vackra tyger och sy utifrån de färdiga mönstren som hänger på ett klädställ i ateljén.
– Jag har länge drömt om att varje människa ska kunna sy sitt eget plagg, jag kommer nog fortsätta med detta även när det här projektet är slut. Jag måste bara upprätta en speciell ateljé för det, säger Kristina Torsson.
Just nu är alla inne i företagets produktionsateljé med dyra overlockmaskiner som företagets sju sömmerskor vanligtvis använder i produktionen. För detta tillfälle har Kristina och Eva tagit med sina egna raksömsmaskiner som de inte är riktigt lika rädda om.
– Min man satt och lagade två av mina gamla symaskiner i natt, säger Eva som tagit med två av sina symaskiner som nu fungerar.
Ute vid sybordet har Latifa Resai klippt ut sitt mönster och är klar för att sy sin klänning.
– Jag kan bara låta en sömmerska sy på overlockmaskinerna men Latifa har sagt att hon jobbat som sömmerska, säger Kristina medan hon förbereder en liten provbit så att Latifa ska få testa lite.
Hon sätter sig till rätta på en pall vid symaskinen och med vana händer är hon snart i full gång med att sy ihop sin klänning.
Men hon är inte den enda av de nyanlända suderborna som kan sy.
Under välkomstfesten, som ordnades i höstas, berättade en av killarna att han jobbat med att sy under sex år i Syrien och sedan ytterligare två år i Turkiet, detta trots att han bara är 22 år.
– Nu gör han sin praktik här och han kommer att bli anställd, säger Kristina.
Men först måste alla papper vara i ordning.
– Det har tagit lite tid att få papper från Migrationsverket på att han kan praktisera här. Men i torsdags kunde han börja. Nästa steg är att han skall få en riktig anställning. Det var en lycklig slump att vi behövde flera sömmerskor och att han, som är väldigt kunnig, kom som asylsökande till Björklunda, säger Kristina Torsson.