En tävling i mycket mer än bara ord

Är Riga huvudstad i Latvia eller Lithuania – och hur mycket är en pint med mjölk, räknat i kilogram? Den gotländske niondeklassare som får åka till London har troligtvis breda kunskaper med sig i bagaget.

Eftersnack. Linnéa Hjerpe, närmast i bild kommer att invänta resultatet med ro. "Det är en rolig grej, bara", säger hon.

Eftersnack. Linnéa Hjerpe, närmast i bild kommer att invänta resultatet med ro. "Det är en rolig grej, bara", säger hon.

Foto: Jenny Nilsson

Engelskakunskap (GT)2018-01-24 09:40

Frågade man Vilma Persson, vilket GT gjorde, innehöll gårdagens upplaga av Gotland Word Championship lite för många frågor i ett specifikt område. Ett ämne som en av Atheneskolans niondeklassare dessvärre hade vissa problem med – åtminstone när kunskaperna gled över på ett annat språk än svenska.

– Det var alldeles för mycket bilgrejer, olika delar och sånt, säger Vilma Persson direkt efter provtimmen.

Fast något prov är det ju inte i dess rätta bemärkelse. Engelskatävlingen, som i tjugo år har varit Gotlands största i sitt slag, ska vara ett roligt inslag i skolundervisningen. Den som vill får delta i tävlingsmomentet och skicka in sitt resultat bland flera hundratals andra.

Diza Wikman var en av flera – både lärare och elever – som faktiskt var väldigt nervösa inför den stora engelskatävlingen.

– Det märks härinne, det har aldrig varit varmt i det här klassrummet. Inte i år i alla fall.

Varför är det nervöst, det är ju inget som påverkar betygen?

– Om det ska gå bra eller inte. Jag vill ju vinna pengarna! skrattar hon.

Det är inga rena kontanter i prispotten i Gotland Word Championship. Kanske syftar Diza Wikman på värdet av förstapriset, en Londonresa, eller de presentkort som också delas ut till de som gjort bra från sig i tävlingen. Vinnaren, som får ta med sig en valfri person på en liten ”trip to England”, presenteras i februari.

Spänning. Linnéa Weström (bakom skärmen) och Diza Wikman var nervösa inför prövningen.
Spänning. Linnéa Weström (bakom skärmen) och Diza Wikman var nervösa inför prövningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om