På måndag släpper regeringens utredare Peter Larsson sin rapport med satsningar motsvarande 100 miljoner kronor. GA kan redan i dag avslöja stora satsningar på öns livsmedelssektor, när närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) på måndag kommer till Gotland.
Ett centrum för utveckling av framtidens hållbara livsmedel ska etableras. Här ska långsiktig och internationellt intressant forskning samsas med mer kortsiktiga insatser för att stärka lönsamhet och konkurrenskraft. Ett blått centrum ska också öka möjligheterna att använda näringar kopplade till Östersjön.
Dessutom kommer Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, att etablera sig på ön.
– Vi är positiva till att samarbeta med SLU, säger rektorsrådet Olle Jansson på Campus Gotland Uppsala universitet, och pekar på att SLU redan i dag samarbetar med universitetet i Uppsala.
Regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) glädjer sig åt innehållet i förslaget.
– När SLU är beredda att komma hit betyder det allvar. Det handlar om universitet och forskning, säger han.
Björn Jansson menar att det inte är fråga om en punktinsats, utan en långsiktig satsning som kommer att ge grogrund framåt.
– Sätta sprätt på 100 miljoner kronor kan man göra på enstaka projekt, men det här ska växa och ge fler möjligheter. Andra kan haka på och SLU blir motor, säger han.
Nu menar Björn Jansson att det gäller för öns näringsliv, att tillsammans med regionen, göra något bra av regeringens satsning. På kort tid har flera nya livsmedelsföretag startat på ön.
– Det här visar att deras affärsidéer har stora möjligheter. Det sporrar andra att satsa, mat är viktigt och det finns en oerhörd utveckling i det här, säger Björn Jansson.