- Föräldrarnas pendlarriktning till jobbet i Visby blir avgörande. Friskolan blir vinnare och den kommunala skolan förlorare om skolan i Eskelhem läggs ner, sammanfattar Rebecka Suders, en av de engagerade föräldrarna på tisdagskvällens dialogmöte om framtiden för skolan.
Hela bygden ställde upp och Eskelhem bygdegård fylldes av föräldrar med barn i skolan, föräldrar som haft barn i skolan, far- och morföräldrar, lärare och pensionärer.
- Klart att vi tar strid för vår skola. Den är avgörande för hela bygdens framtid, sammanfattade Anna-Britta Hansson, 75 år och med ett yrkesverksamt liv som lärare i skolan. På plats var representanter för barn- och utbildningsnämnd och barn- och utbildningsförvaltningen. Nämndens ordförande Brittis Benzler (V), Meit Fohlin (S), Stefan Nypelius (C), Simon Härenstam (M), Lisbeth Bokelund (MP) och grundskolechefen Mats Hanell, var där.
- Gör om, gör rätt, var det tydliga budskapet inför beslutet den 22 februari om skolans framtid. Vi kan bevisa att de beslut som hittills har fattats har tagits på bristfällig grund, sade trebarnsmamman Åsa Dahlberg.
"Går för fort"
Regionen ska besluta om framtiden för flera av öns landsbygdsskolor. Eskelhem är en av de nedläggningshotande enheterna.
- Processen går för fort och det slarvas med beslutsunderlaget. När regionen vägrar göra sitt jobb har vi själva gjort en konsekvensanalys för vårt område i Eskelhem och Tofta, förklarade tvåbarnsföräldrarna Per och Sophie Malmros
En rundringning till alla föräldrar med frågan om var de tänkt placera sina barn vid en eventuell nedläggning av skolan i Eskelhem ger vid handen att en majoritet, 82 procent, i så fall flyttar sina barn, till skolor i Visby.
Väljer Visby
- Jag är från Hamra och är återflyttad till ön med våra tre barn. Vi valde medvetet att bosätta oss i Tofta med närhet till en liten skola. Med jobb i Visby är jag en av alla föräldrar som väljer en skola i stan före en i Sanda och en i Klinte, sade Rebecka Suders.
Föräldrarnas undersökning visar att om Eskelhem skola läggs ner kommer 48 procent av de tillfrågade föräldrarna att välja en friskola i Visby. Det betyder 36 elever till en friskola, medan 34 procent sätter sina barn, 25 elever, i en kommunal skola.
- I höstas gick hela årskurs sex från Eskelhem till Guteskolan i Visby. Där finns utrymme för fler elever och plats finns också i andra friskolor och i kommunens skolor i stan, förklarar föräldrarna.
Föräldrarnas undersökning visar också att sju procent skulle låta barnen åka till en skola söderut, åtta procent hade inte bestämt sig och tre procent var bortresta. Frågan gällde barn från förskoleklass till årskurs sex samt föräldrar vars barn ska börja i förskoleklass till hösten