"Gotlänningarna har strömmat in – vi är jättetacksamma"

De senaste månaderna har Gotlands djurpark, precis som många andra, kämpat för att hålla sig över ytan. Tack vare stöttande gotlänningar har de nu ridit ut den värsta stormen.

Man har gjort flera anpassningsåtgärder på djurparken. Bland annat har man flyttat ut entrén och ställt in alla aktiviteter där det vanligtvis samlas fler personer. "Vi känner att gästerna har förstått varför", säger Richard Jarl.

Man har gjort flera anpassningsåtgärder på djurparken. Bland annat har man flyttat ut entrén och ställt in alla aktiviteter där det vanligtvis samlas fler personer. "Vi känner att gästerna har förstått varför", säger Richard Jarl.

Foto: Emelie Stenqvist

Eskelhem2020-07-25 07:58

2020 skulle bli ett utvecklingens år för Gotlands djurpark i Eskelhem, men till följd av coronapandemin blev man tvungen att pausa alla framtidsplaner. De senaste månaderna har ägarna Richard och Linda Jarl istället kämpat för att ens kunna ge djuren mat, något som Helagotland.se tidigare har uppmärksammat. 

De åtgärder de då tog till var bland annat att säga upp personal, avbryta påbörjade byggen och att inte ta ut sin egen lön. 

Idag ser situationen ljusare ut, men orosmolnen hänger kvar.

– Det känns såklart lugnare nu men vi har inte räknat ihop ännu och vi är mitt i säsongen. Vårt huvudben har egentligen varit vår andra verksamhet med hyresförmedling och där går det fortfarande trögt. Det var uthyrningen som fick ta den stora smällen och djurparken blev så klart lidande när den verksamheten blev lidande, säger Richard Jarl.

Tack vare regionalt stöd, besökande gotlänningar och andra som har köpt årskort och blivit djurfaddrar har paret klarat av att ge djuren det de behöver i form av foder och veterinärvård.

– Vi är väldigt tacksamma för att det är många som har skänkt oss balar som de har haft över. Vi fick också bra respons på fadderverksamheten och under försommaren har gotlänningarna istället strömmat in. Det känns som att de har fått upp ögonen för oss.

Nu är det inte längre bara gotlänningar som strövar runt på djurparkens område utan även turister från andra delar av landet. Att reserestriktionerna hävdes spelade en stor roll för företaget, men Richard Jarl framhäver att det såklart har två sidor.

– Vi ville bara hålla oss flytande fram till turistsäsongen och samtidigt var det så osäkert vad som skulle hända. När vi sedan fick beskedet gällande resor var det blandade känslor. Å ena sidan vill man inte att det ska öka med antalet smittade på Gotland men å andra sidan är turisterna viktiga för att vi ska överleva, säger han.

Hur framtiden för djurparken kommer att se ut tycker Richard Jarl att det är svårt att sia om, men han ser ingen risk att de ska gå under.

– Vi behöver utvärdera efter sommaren men fokus är fortfarande bara att hålla oss flytande. Det har varit en slitig tid och oron finns ju fortfarande kvar även om den inte är lika stor. Nu hoppas vi att det går så bra som möjligt, säger Richard Jarl.

Karta: Gotlands Djurpark
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!