Nedläggningshotet för förskolan hänger som en blöt filt över Eskelhem.
– Här har nya barnfamiljer flyttat in. De är helt chockade över att den ska lägga ner och tror inte att det är sant, säger Emily Hellsing och berättar hur just förskolan och skolan fick henne och hennes man att välja platsen på jorden för sina barns framtid.
Familjen Hellsing bodde i en lägenhet på Söder i Stockholm, men drömde om något lugnare och trygghet för sina tre barn.
– Vi ville ha mindre perspektiv och mindre sammanhang för barnen, och kände till att det fanns en jättebra förskola och skola i Eskelhem, där min man August är uppvuxen, säger Emily Hellsing.
2021 gick flyttlasset, till den gotländska landsbygden med närhet till naturen och skola med mindre barngrupper. Efter att ha hyrt tillfälliga bostäder under en tid kunde familjen förra året bli husägare vid Unghanse i Eskelhem.
Där har äldsta sonen gått ut lågstadiet i skolan, sjuåringen går nu i ettan, och sexåriga dottern går snart ut förskolan – som politikerna vill lägga ner.
– Den 5 februari tas det slutgiltiga beslutet, säger Emily Hellsing och menar att det bara är ett delbeslut i den nedmontering av hela öns landsbygd som hon befarar.
Inget av Emily Hellsings tre barn drabbas direkt om förskolan stänger till sommaren. Hon har ändå reagerat starkt.
– Jag är övertygad om att det kommer att leda till en snabbare nedläggning av skolan. Den är knutpunkten i Eskelhem. Vi har en stark föräldraförening och här har vi våra liv. Det känns helt fruktansvärt och gör att man ifrågasätter sina egna livsval, säger hon.
Hon vänder sig mot de korta perspektiv som hon menar att ansvariga politiker på Gotland jobbar med.
– För två år sedan renoverade man förskolans skolgård i Eskelhem. Jag vet inte vad det kostade, men det känns helt bakvänt att nu lägga ner förskolan.
Emily Hellsing anser också att Region Gotland vilseleder barnfamiljer att flytta till Gotland, genom att locka med närhet och skolval – med mindre klasser.
– Det fungerar kanske om man är pensionär, eller turist, men om man är barnfamilj förespråkar jag inte att flytta till landsbygden. Det känns som ett skämt, säger hon och berättar hur ansvariga från regionen bland annat nyligen under landsbygdskonferensen ”92 möjligheter” hade temat att locka just fler barnfamiljer.
Minskade elevkullar under de närmaste åren, menar Emily Hellsing, kommer snart att vända uppåt igen. De skolor och förskolor som då redan är nedlagda tror hon aldrig kommer att byggas upp igen. Det gör centraliseringen och styrningen av samhällsservice till Visby tydlig.
– Jag tror verkligen inte att förskolan och skolan i Eskelhem är ensamma. Det här är en plan de har att avveckla de små enheterna. De har inte ekonomi som klarar dem, säger hon.
Inför beslutet den 5 februari efterlyser hon tydlighet och öppenhet från de ansvariga politikerna, om hur framtiden ser ut för både servicen på landsbygden men också möjlighet för barnfamiljer att bo kvar med fria skolval till mindre lokala skolor.
– Så att inte fler barnfamiljer luras hit i tron om något helt annat, säger Emily Hellsing.