Det var i mitten av augusti i år som beskedet kom om att anrika Eskelunds hembageri lägger ned. De senaste tio åren har företaget förlorat omkring en tredjedel av sin försäljning, och den stora dödsstöten för öns sista leveransbageri sägs bland annat vara butikernas egna bake-off bröd. Efter 137 år är slutet på en era här.
– Det kändes värst när man tog beslutet. Det är lite som om någon har dött, som att man har skjutsat någon till begravningen, säger vd:n Håkan Jakobsson.
Han valde själv att i dra nödbromsen innan allt var försent, snarare än att riskera en konkurs.
– Det är klart att känslan av ett misslyckande finns, att det var jag som lade ned det här bageriet. Det är inte så kul. Och det var inte så roligt när man tog beslutet heller, säger han och fortsätter:
– Det har tagit på krafterna, och jag tror att jag kommer få lite dippar framöver. Men varken medarbetarna, min fru eller mina barn har någon nytta av att jag gräver ner mig. Oavsett vad så går solen upp imorgon igen, säger Håkan Jakobsson.
I augusti hade företaget 23 anställda och några av dem har försvunnit i väg till andra arbetsplatser. Kvar finns i dag 18 anställda, varav 12 av dem gör sin sista arbetsdag vid nyår.
– Det känns konstigt. Det har varit en väldigt stor del av mitt arbetsliv. Men nu börjar ett nytt kapitel i livet, säger Nils Andersson, som arbetat över tio år på Eskelunds, och i fredags gjorde sin sista dag.
Sagan om varumärket och företaget Eskelunds hembageri tar slut på nyårsaftons morgon. Däremot kommer delar av den nuvarande personalen fortsätta baka bröd på Eskelunds även ytterligare några veckor framöver, men då i samarbete med Fazer. Sammanlagt är det 150 000 bröd (kavring) som ska bakas i Eskelunds nuvarande lokaler i Visby – något som innebär att sex anställda får stanna fram till och med den 15 februari nästa år.
Ingen aktör har under hösten klivit fram och sagt att den vill ta över Eskelunds verksamhet. Majoriteten av företagets maskiner har redan sålts till bagerier runt om i Sverige, samt på Gotland. Enligt Håkan Jakobsson är tanken att hyra ut fastigheten eller att sälja den. Själv planerar han att ta några veckors ledighet efter det att han avslutat de sista räkenskaperna i maj.
– Jag är väldigt stolt över flera saker, bland annat att vi är det sista leveransbageriet på ön och att vi har klarat flera kriser. Det har varit en mördande konkurrens från alla håll och kanter, och det är lagarbetet som har gjort att vi har klarat det.