Julia och Jens Krusell bor tillsammans med barnen Wilhelmina och Alwin på Sigvalde gård i Etelhem. De köpte gården 2016 på marknaden. Då var den inte i bruk och det hade inte funnits några djur i ladugården på 12 år. På fem år har de lyckats få igång den gamla ladugården med 50 tjurar, ta beslutet att satsa på köttproduktion och nu ha en färdigbyggt ladugård på gården.
– Det var en rätt lång process, det var flera som inte trodde att vi skulle klara det här, säger Julia.
– Den gamla ladugården var så gammal och sliten, så antingen skulle vi sluta med tjurar eller skulle vi satsa, säger Jens som nu är väldigt glad över beslutet.
Efter ett år med bygge står det 66 meter långa tjurstallet klart. Här finns nu en produktion med 160 tjurar, men med plats för 171.
– Det är tredubbelt så mycket djur och mindre jobb, det är väldigt skönt, säger Julia.
Varför vill ni satsa på köttproduktion?
– Jag tyckte det passade oss bra. På den här gården har vi jord till att odla vall, sedan ska man ha några djur med, och då passade tjurar bra för vår del, säger Jens.
– Det är mer lättarbetat än kor och jag tycker att det är häftigt att se en fullvuxen tjur, att få se att den har mått bra hela vägen, säger Julia.
Den nya ladugården är öppen och är inte isolerad för att få det så luftigt för djuren som möjligt.
– Vi märkte i den gamla spaltladugården att det var väldigt dålig ventilation, här får de bra luft hela tiden och de verkar trivas väldigt bra, säger Julia.
Nu köper de in tjurkalvar från tre olika gårdar och föder upp dem till att de är 17 månader, därefter transporteras de till Gotlands Slagteri.
– Vi köper in dem när de är 2 veckor och beräknat är att vi skickar tjurar till slakteriet varannan månad.
Julia jobbar 75 procent på Jockes bilservice i Klintehamn och resten av tiden jobbar hon på gården. Hon är inte uppvuxen på en gård, men hon gick naturbruksgymnasiet så intresset har funnits med henne.
– Jag tycker 75 procent är lagom. Om jag jobbar 100 procent ute och samtidigt har mycket att göra när jag kommer hem, och två barn att ta hand om, blir det lite för mycket, säger Julia.
Jens är hemma och jobbar på gården för det mesta, förutom när det är skördetider då kör han för andra bönder.
– Jag hade tröttnat att jobba ute, för någon annan, därför ville jag satsa på något eget.
De är överens om att de har lagom med djur nu. Målet framåt är att kunna vara självförsörjande på foder till djuren. Förutom tjurstallet, har de även byggt en ny plansilos där det är tänkt att allt foder ska förvaras.
– Vi har precis invigt den med den tredje skörden, och vi hoppas att vi ska slippa kolvar och balar nu.
Hur ser köttpriserna ut just nu?
– Det ser rätt bra ut nu, det har inte sjunkit något i alla fall. Men kalvarna har blivit dyrare att köpa in i stället, berättar Jens.
I den gamla ladugården har de startat ett så kallat “kvighotell”, en uppfödning av kor till Jens pappa som har mjölkkor på granngården. Där finns 35 kvigor installade just nu.
– Vi föder upp dem från att de är små, till att de får en kalv och blir mjölkkor, då får pappa dem, säger Jens.
Har ni några tips till de som vill satsa?
– Ta hjälp av kunnigt folk som kan räkna och fundera tillsammans med dig och ha en bra dialog med banken, säger Julia Krusell.