Den här texten kommer från juninumret av Gotland Just nu.
Torleif Solbergs föräldrar köpte Etelhems krukmakeri 1961 och innan det hade det gått två generationer i en annan släkt.
– Det har alltid varit ett krukmakeri här och när jag var liten var det här det enda som fanns på Gotland, säger Torleif.
Det var den fria livsstilen han ville åt och att arbeta fritt, utan någon chef som styrde. Under åren har han renoverat många av byggnaderna, byggt ut restaurangen, sett till så krukmakeriet blivit K-märkt och lyft fram gamla miljöer.
– Min pappa var lite mer konstnärssjäl än vad jag är. Men jag är nog mer entreprenör och såg en del brister i verksamheten när jag växte upp, säger Torleif.
På Etelhems krukmakeri är verkstaden öppen för besökarna, det finns också ett hus med drop-in-drejning, restaurang där keramiken används och en keramikbutik.
– Min filosofi har varit att som besökare ska man få följa hela den keramiska processen. De får se den gotländska leran, gå in i verkstaden och se arbetet med de olika momenten och därefter kanske köpa den färdiga produkten i butiken.
Torleif egna verk säljer han endast i butiken på gården, där också ett tjugotal andra keramiker är representerade.
– Allt som görs nere i verkstaden säljs bara här och i butiken är det bara lite jag köper in från kollegor som jobbat här tidigare.
Människor från hela världen och många delar av Sverige har spenderat somrarna med att jobba i krukmakeriet. Även en del av de verksamma keramikerna på Gotland har börjat i Etelhem.
– Det har varit ett system under många år och del har blivit kvar på ön och startat eget krukmakeri, säger Torleif Solberg och fortsätter:
– Jag skulle kunna sälja massa annat här också, men för mig har det varit viktigt att det bara ska vara keramik för det är det som den här platsen representerar.