På söndagen kom nyheten att den ”skeletthund” som sökt efter den misstänkt mördade Sven Sjögren på den nedlagda tippen i Etelhem hade markerat för fynd.
Det är ännu inte klart om det faktiskt är Sven Sjögrens kvarlevor som har hittats, eller om det är andra mänskliga benrester. När ett skelett hittas finns flera metoder för att fastställa dess ålder, berättar Sabine Sten, professor i osteoarkeologi vid Uppsala universitet Campus Gotland.
– Om man är tveksam gör man en C14-undersökning, säger hon och berättar att man då kan fastslå om skelettet är yngre eller äldre än 1950.
Tidiga arkeologiska kvarlevor har ofta föremål med sig i gravarna, något som upphörde på 1100-talet.
– Då kom man naken till gud, och fick inte ha med sig några föremål, säger hon.
Om en undersökning däremot kan fastslå att benrester är yngre än 1950 blir släktingar, som finns kvar i livet, till den man tror det kan vara som grävts ner mycket viktiga nyckelpersoner.
– Är fyndet modernt gör man en DNA-undersökning för att se om det finns träff med någon efterlevande, säger Sabine Sten.
Hon följer sökningarna efter Sven Sjögren med stor nyfikenhet.
– Jag är jätteintresserad av det här fallet. Jag är 65 år och har aldrig upplevt skeletthundar, det är något nytt. Det är en ny och mycket intressant metod – vi får se var det slutar.