Nekas ersättning: "Vi är tusentals och vi mår inte bra"

Fideli Pettersson har nedsatt arbetsförmåga. På sin födelsedag förlorade hon rätten till ersättning av Försäkringskassan.

"Jag fick plötsligt avslag och blev jätteförvånad. Jag gjorde om ansökan och frågade min läkare om ett nytt intyg", berättar Fideli Pettersson, som står utanför Försäkringskassans kontor i Visby.

"Jag fick plötsligt avslag och blev jätteförvånad. Jag gjorde om ansökan och frågade min läkare om ett nytt intyg", berättar Fideli Pettersson, som står utanför Försäkringskassans kontor i Visby.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Etelhem2021-06-28 06:05

– Jag kan inte göra någonting, det är de som bestämmer, säger Fideli Pettersson uppgivet.

Hon har en Aspergerdiagnos och hennes läkare, psykolog och arbetsterapeut är eniga om att hon inte kan arbeta heltid. 

– Min hjärna stänger aldrig av utan går på högvarv. Det märks genom att jag blir totalt utmattad, däckar fysiskt och bryter ihop psykiskt. Det största problemet för mig är återhämtning, berättar Fideli Pettersson.

Trots sin funktionsnedsättning fungerar arbetet på en butik och bensinmack i Ljugarn bra. Hon har arbetat där länge, får tydliga instruktioner om arbetsuppgifterna och utsätts inte för många nya intryck. Idag jobbar hon lite mer än halvtid och kan jobba max 75 procent. Tidigare har hon fått så kallad aktivitetsersättning för de resterande 25 procenten. 

– Men nu fyllde jag 30 i år och då måste jag ansöka om sjukersättning i stället och det är mycket svårare att få, berättar Fideli Pettersson.

Kriterierna för att få sjukersättning skärptes 2008 och därefter har färre ärenden beviljats såväl nationellt som på lokal nivå. Förra året fick 23 nya personer sjukersättning på Gotland, året innan skärpningen var den siffran 187. 

– Man måste verkligen ha mycket bevis från läkare och alla instanser. Speciellt jag som har en psykisk funktionsnedsättning som inte syns. Hur ska jag kunna bevisa att jag inte kan jobba? säger Fideli Pettersson.

När hon fick aktivitetsstöd gjordes en ny prövning vartannat år. Hon visste att det krävdes gedigna underlag och när hon ansökte om sjukersättning samlade hon på sig nya intyg från sin läkare. En arbetsterapeut utredde även hennes arbetsförmåga. 

– De säger att jag omöjligt kan jobba hundra procent resten av mitt liv. Då kommer jag att bli utbränd, säger Fideli Pettersson.

Hon har gjort en JO-anmälan, begärt en omprövning av beslutet och om hon återigen nekas ersättning planerar hon att ta det vidare till förvaltningsrätten.

– Får jag inte det här kommer jag ändå bara kunna jobba max 75 procent i hela mitt liv, där det finns förståelse för mina begränsningar, som mitt nuvarande jobb har. Jag kan inte ta vad som helst, säger hon.

I sitt nuvarande beslut föreslår Försäkringskassan ett möte med Arbetsförmedlingen, då det trots läkares avrådan kan finnas en möjlighet att hitta ett specialanpassat arbete eller praktikplats där hon kan arbeta heltid. Fideli Pettersson vill inte byta jobb och vet inte hur hon ska klara sig ekonomiskt utan ersättningen.

– Det är jättesvårt, man har alltid stressen med pengar, säger hon.

Annars har Fideli Pettersson haft en fungerande vardag och lever med sin sambo i ett hus i Etelhem.

– Det finns de som har det värre. Det är ett jätteproblem, vi är tusentals och vi mår inte bra. Jag vill göra allt jag kan, för mig själv och för att hjälpa andra. Jag kommer att dra det så långt jag kan, säger hon.

Försäkringskassan kan inte uttala sig i Fideli Petterssons enskilda ärende och förklara varför hon inte får sjukersättning.

– I och med att jag inte kan säga specifikt hur det är för henne är det svårt att svara på det. Är det däremot så att det har blivit ett felaktigt beslut är det viktigt att det rättas till, men jag kan inte säga att det är så. Nu ligger ärendet för omprövning, säger Ingeborg Watz Forslund, områdeschef på Försäkringskassans avdelning för funktionsnedsättning.

Myndigheten återkommer med en kommentar när ärendet är omprövat.

Aktuella ersättningar

Aktivitetsersättning är för 19- till 29-åringar som inte kan arbeta heltid på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning under minst ett år. Alla möjligheter till rehabilitering ska ha prövats utan att arbetsförmågan har förbättrats.

Om man har fyllt 30 år och inte kan arbeta nu och i framtiden i något arbete på hela arbetsmarknaden, eller har nedsatt arbetsförmåga, kan man få sjukersättning i stället. Det gäller även till exempel anpassade arbeten med lönebidrag.

Källa: Försäkringskassan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!