Han vet hur man får pengar från EU

Folkuniversitetet på Gotland är framgångsrikt när det gäller att driva EU-finansierade projekt. Av 37,5 beviljade miljoner kronor från Europeiska socialfonden, ESF, ansvarar man för två som tillsammans fått 10,4 miljoner.

Mats Ladebäck på Folkuniversitetet, som nyligen beviljats nya miljoner från Europeiska socialfonden för ett projekt som ska hjälpa personer med funktionsvariationer på arbetsmarknaden.

Mats Ladebäck på Folkuniversitetet, som nyligen beviljats nya miljoner från Europeiska socialfonden för ett projekt som ska hjälpa personer med funktionsvariationer på arbetsmarknaden.

Foto: Sofie Regnander

EU-finansiering2019-07-29 13:00

Mats Ladebäck vid Folkuniversitetet på Gotland vet hur en slipsten ska dras. Eller för att uttrycka det mer precist: hur man med framgång söker bidrag från Europeiska socialfonden.

– Sätt dig tillsammans med andra som har erfarenhet av att göra ansökningar. Kroka arm med samarbetspartners. Håll kontakt med handläggarna som granskar ansökningarna.

Så lyder tre av hans råd till de som vill ge sig in i jakten efter fondmiljonerna. Och det tycker han att man ska:

– Sverige är nettobetalare till EU. Men vi kan uträtta mycket bra för de medel vi kan "få tillbaka". Det är ren vinst både för deltagare och för samhället i stort.

Hans kanske viktigaste råd spar vi till sist.

Folkuniversitetet sticker ut när det gäller att dra pengar till gotländska EU-projekt på det sociala området. Kansliet för Småland och öarna (se artikeln ovan) har på Gotlands Tidningars begäran sammanställt vilka bidrag som hittills betalats ut eller beslutats till Gotland från socialfonden, ESF, och från den regionala utvecklingsfonden, ERUF.

Flera av ERUF-projekten, för sammanlagt 60 miljoner kronor, har vi berättat om tidigare; hållbara transporter, där bland annat Roma Grus AB spelar en viktig roll, matprojektet "Sustainable speis", en kommande OECD-analys av Gotlands ö-läge för att nämna några.

De socialt inriktade projekten har varit mindre synliga i media. Men projektet Ökad mångfald = ökad tillväxt, ÖMÖT som hittills fått 3,4 miljoner och drivits av Folkuniversitetet, har varit framgångsrikt:

– Det gällde nyanlända med låg utbildning och språksvårigheter. Av drygt 60 som deltog så har 50 procent kommit ut i jobb – och vi gläds i varje enskilt fall, säger Mats Ladebäck, och fortsätter:

– Vi hoppas kunna det förlänga projektet.

Sju ESF-projekt på Gotland har fått bidrag, med totalt 37,5 miljoner kronor. Region Gotland driver fyra, Gotlands Idrottsförbund ett och Folkuniversitetet två. Det senaste projektet, SMÖT, fick klartecken för en månad sedan av styrelsen för Partnerskapet Småland och öarna. Det riktar sig mot personer med funktionsvariationer för att underlätta inträde på arbetsmarknaden genom jobb eller arbetsmarknadsutbildningar. Det ska drivas i både Jönköping och på Gotland med start i höst och kommer att beröra hundratals personer under flera år. Projektansökan omfattade 32 tätt skrivna blankett-sidor.

Tillbaks till Mats Ladebäcks råd. Vad är det första att tänka på?

– Läs på noga vad som står i utlysningarna från fonderna – så att din ansökan matchar kraven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!