2014 blev EU-migranter en vanlig syn på Gotland och samma år startade Röda korset Projekt Vinternatt, för att samordna frivilliga hjälpinsatser. Sedan 2015 får Röda korset ett årligt bidrag på 300 000 kronor av regionen. Genom bidraget vill regionen undvika problem som förknippas med EU-migranter och som finns på andra håll i landet.
– Bilden jag fått när jag varit i kontakt med olika aktörer som är involverade, är att man upplever att det inte finns särskilt mycket av de bekymmer som många andra kommuner har knutna till EU-medborgare, säger Karl Risp, strateg för sociala hållbarhetsfrågor i regionen, som utvärderat vilken nytta regionens pengar och Projekt Vinternatt gör.
Såväl socialtjänsten som hälso- och sjukvården, parkavdelningen, polisen, Röda korset och Visby centrum, har fått komma till tals. Utvärderingen visar att socialtjänsten sällan behöver gå in med stöd till EU-migranterna och handlarnas initiala oro för vad tiggarna skulle innebära för deras verksamheter, verkar ha varit obefogad. Utöver en del trafikrelaterade lagöverträdelser, som fortkörning och att inte använda bilbälte, utmärker sig gruppen inte enligt polisen. Vid ett tillfälle har polisen fått indikationer på att prostitution förekommit, vilket upphörde efter kontakt med Röda korset. På Gotland finns heller inte problem med illegala bosättningar eller nedskräpning.
Hälso- och sjukvården har däremot stora svårigheter med att ta betalt för vården av EU-migranter. Många har ingen sjukförsäkring i hemlandet och saknar därför det Europeiska sjukförsäkringskortet, som krävs för att hemlandet ska betala för vården och har heller inte pengar för att betala vården ur egen ficka.
Fungerar det i övrig problemfritt?
– Det här är personer som kommer från helt andra länder, helt andra sammanhang och många har en väldigt lång resa att göra för att förstå det gotländska samhället. Det är klart att det blir en del gnissel, säger Karl Risp.
Utvärderingen ska upp som ett ärende vid Regionstyrelsens arbetsutskotts nästa möte, på tisdag. Förslaget till regionstyrelsen är att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram ett förslag på en permanent samordning.
– Förslaget är att vi ska få titta på hur man kan formalisera verksamheten, hur vi kan få till en långsiktighet, i och med att vi ser att vi får nytta av det, säger Karl Risp.