EU-migranterna, främst från Rumänien, har blivit ett allt vanligare inslag i gotlänningarnas vardag och många sitter utanför butikerna runt om på Gotland. Under måndagen gick regeringens tidigare tiggerisamordnare, Martin Valfridsson, ut och sa att han ville införa ett förbud mot tiggeri. Valfridsson lämnade så sent som i fjol in en rapport om att han inte vill ha ett tiggeriförbud.
– Jag tror inte att ett förbud är lösningen. Självklart behövs det en politisk förändring och försöka ändra deras socialpolitik i Rumänien. Men de här människorna kommer bli utsatta än vad de redan är om ett förbud införs. Det gäller att påverka politiskt, säger Terese Livemo, verksamhetsutvecklare vid Röda Korset och engagerad i projektet Vinternatt.
Projektet kom till för att hjälpa de EU-migranter som finns på Gotland. I ett treårigt projekt som bland annat finansieras med stöd från Region Gotland, föreningar och andra organisationer har gjort att de fått en bättre situation på Gotland än på andra ställen i landet.
– Vi har ett härbärge i vandrarhemsstil som har plats för ett 30-tal personer. De lagar sin mat själva och har tak över huvudet där. Sedan har vi några personer som får bo vid volontärer, säger Therese Livemo.
LÄS MER: Så ska öns tiggare få jobb
I nuläget är det ett 30-tal EU-migranter som befinner sig på Gotland.
– I år har det varit en otroligt kall vinter i Rumänien och då var det många som åkte hem för att se till att familjen hade ved och värme. Nu är det flera som kommit tillbaka, säger Therese Livemo.
Hon säger att Region Gotland är ett föredöme om man jämför med andra kommuner runt om i Sverige.
– Vi har en modig region som har tagit ett riktigt ansvar här. Det blir en otrolig skillnad när regionen, föreningar och andra organisationer gör någonting ihop. Om regionen inte hade varit med här, då hade man troligen fått kostnader på andra sätt, säger Therese Livemo.
LÄS MER: S på Gotland går emot partiledningen i tiggerifrågan
Hon menar att det blivit en attitydförändring i det gotländska samhället – i alla fall jämfört med hur det var när EU-migranterna först kom till ön.
– De får mindre pengar i dag jämfört med hur det var tidigare. Det börjar bli ett mer accepterat inslag i stadsbilden vilket gör att de får mindre. Nu är det ofta samma personer som sitter på samma plats, då har man mer utvecklat en relation till de människor som ger dem pengar än det slumpmässiga givandet som var i början, säger Therese Livemo.
Om givandet nu har minskat varför väljer de att stanna på Gotland?
– Det är ändå mer än inget. Det är bättre att sitta här eftersom man inte har någonting alls hemma. Många trodde att det här skulle vara ett infall som skulle försvinna, men problemet i Rumänien är så mycket större, säger Therese Livemo.