Fåröborna tog tåget till Grekland

I september förra året var familjen Såger bjudna till en väns bröllop i Grekland. För att hålla nere sitt klimatavtryck tog de tåget till Medelhavet, istället för flyget.

Familjen Såger består av Wilhelm, 5 år, pappa Andreas, Arthur, 3 år och mamma Sandra. I september 2019 valde de bort flyget och tog tåget till Grekland för att gå på bröllop.

Familjen Såger består av Wilhelm, 5 år, pappa Andreas, Arthur, 3 år och mamma Sandra. I september 2019 valde de bort flyget och tog tåget till Grekland för att gå på bröllop.

Foto: Privat

Europa2020-02-23 13:15

På senare år har begrepp som klimatångest och flygskam letat sig in både i svenskarnas ordförråd och tankebanor. Och även om det ofta inte handlar om varken skam eller ångest, så börjar fler och fler ta ansvar för sitt klimatavtryck. En stor fråga i klimatdebatten är våra resor, och många väljer bort flyg när de ska resa till förmån för tåg. Familjen Såger, från Fårö, är några av dem.

– Jag har haft lite klimatångest, eller kanske inte ångest, men vi försöker vara mer medvetna, säger Sandra Såger.

Och när inbjudan kom till en väns bröllop i Grekland var det bara att börja reseplanera.

– Det passade oss ganska bra, då vi velat resa med tåg, så vi började kolla hur man gör.

Även om det tog lite längre tid än att boka flygresa tur och retur var det inte speciellt krångligt, menar Sandra Såger. De fick tips och råd från en tågsemestergrupp på Facebook och valde att skaffa Interrailkort för att vara lite friare under sin resa. För istället för att åka raka vägen till bröllopet passade de på att ta lite längre semester och se mer av Europa.

– Vi tänkte att när vi ändå åker tåg så kan vi se lite annat. Den här gången ville vi gärna se Italien och tog några extra nätter där. Vi stannade inte så länge någonstans men vi valde att uppleva fler platser.

Totalt var familjen borta från ön i 12 dagar. Efter en övernattning i Stockholm tog de morgontåget mot Hamburg, med tågfärja över Östersjön.

– Vi var väl i Hamburg vid åtta på kvällen. Där åt vi middag och hoppade på nästa tåg som var ett nattåg till Innsbruck i Österrike.

Vidare från Innsbruck blev det Venedig och sedan flera stopp i Italien innan de åkte vidare mot slutdestinationen i Grekland.

Familjen Såger består av Sandra, hennes man Andreas och barnen Wilhelm, fem år och Arthur, tre år. Och att resa med tåg med barn kan vara något som kan avskräcka många, men Sandra menar att det snarare är jobbigare med flyg.

– Vi flög hem på grund av tidsbrist, och det funkade också bra, men där måste man stå i kö efter kö och lämna sina pass och vänta. Det var nästan värre än att gå till stationen, vänta tills klockan slår, kliva på tåget och dra iväg. Där är det inga väntetider på samma sätt.

Vad gör man på tåget under resan?

– Min intuition när vi åkte var att det skulle vara skärmfritt. Vi skulle titta ut genom fönstret och lyssna på ljudböcker. Men det höll halvvägs till Göteborg ungefär. Men vi gjorde mycket annat. Vi spelade sällskapsspel tillsammans, hade gott om matsäck och kollade ut genom fönstret. Barnen tyckte att det var roligt att se nya platser. De blev väldigt världsvana på slutet.

Eftersom tåget tar längre tid än flyg, när man ska långa sträckor, menar Sandra att det är viktigt att göra resan till en del av upplevelsen, snarare än en transportsträcka som det är med flyg.

– Man måste ha inställningen att själva resetiden får vara en del av upplevelsen. På tåget hamnar man närmre de man åker tillsammans med. Vi bytte flera tåg tillsammans med en annan familj och det är mer socialt, om man vill.

Ett annat plus med tåget är att man slipper långa transfers med buss eller taxi.

– Med tåg i Innsbruck och Hamburg hamnar man mitt i städerna och kan gå till ett fik 200 meter därifrån och sen gå tillbaka och ta nästa tåg. I Florens, innan vi gick på tåget och åkte vidare, gick vi in i den lokala saluhallen och köpte matsäck.

För den som vill ta tåget ut i världen finns flera alternativ. Interrailkortet som Sandras familj valde att använda ger friheten att hoppa på de flesta tåglinjer i Europa utan extra avgifter och förbokning. Och för den som vill ha specifika platser ges även möjlighet till det, dock i flera fall mot en extra avgift.

– Pendeltåg och långsamma tåg ingår oftast. Men på snabbtågen behöver man ofta betala till, vilket vi hade missat. Det fick vi reda på först på tåget, men då kunde vi betala till konduktören.

Även nattågen kan kosta extra, speciellt om man vill ha liggvagn. Men där har man fördelen att inte behöva boka separat boende för att få någonstans att sova.

Om man inte vill ta hand om alla bokningar själv, och kan tänka sig att betala lite extra, så finns det resebyråer i Sverige som är specialiserade på just tågsemester.

Karta: Hamburg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!