Experten: "Sorgligt att många inte vågar äta sig mätta i skolrestaurangen"

Sorgliga siffror, menar Livsmedelsverkets Anna-Karin Quetel apropå enkäten från Wisbygymnasiet som undersökt elevernas skolmatvanor.

Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket, tycker det är sorgligt att se många inte vågar äta sig mätta i matsalen.

Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket, tycker det är sorgligt att se många inte vågar äta sig mätta i matsalen.

Foto: Privat

EXPERTEN OM MATVANORNA2019-01-10 07:01

Folkhälsomyndigheten undersöker återkommande skolbarns hälsa i en nationell enkät. Likheterna mellan Wisbygymnasiets undersökningar och myndighetens dito är många, menar Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket.

Bland annat visar resultatet från myndighetens enkät från 2013/14 att hela 40 procent av landets 15-åriga flickor och pojkar önskar gå antingen ner eller upp i vikt. Dessutom anser endast varannan att deras kropp är lagom stor. Anna-Karin Quetel tycker att barn och ungdomars relation till skolmaten spelar en stor och viktig roll i den frågan. Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket, tycker att relationen till skolmaten spelar en stor och viktig roll i den frågan, och något som visar sig tydligt i enkäterna från Wisbygymnasiet.

– Det är sorgligt att undersökningen visar att många inte vågar äta sig mätta i skolrestaurangen. Tillräckligt med mat i magen är viktigt för att orka lära och hänga med kompisar. Skolan bör så långt det är möjligt motverka sådana tendenser och ge alla elever bra förutsättningar att äta tillräckligt, säger Anna-Karin Quetel.

I undersökningen syns även en tydlig skillnad mellan pojkar och flickor. Inte minst när det kommer till att ta mer mat i matsalen, där hela 34 procent av alla flickor uppger att de inte tagit mer mat, trots att de egentligen velat. Motsvarande siffra för pojkar är 16 procent. Anna-Karin Quetel menar att det är ett resultat som överensstämmer med många andra undersökningar.

– De visar att ätstörningar är mer förekommande hos tjejer, även om det finns hos båda könen. Anledningarna till detta är sannolikt många. Det kan finnas förväntningar på tjejer att bete sig och vara på ett visst sätt som förstärks på olika sätt av media, kompisgänget och familjen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!