I fredags lämnade NMR (Nordiska motståndsrörelsen) in en ansökan om tillstånd enligt ordningslagen om att få delta i Almedalsveckan. Polisen skickade redan under helgen ansökan på remiss till Region Gotland. NMR vill hyra samma plats som förra året för att under tre dagar arrangera debatter, hålla tal och seminarier.
LÄS MER: NMR hotar släppa lös tusen fulla skinheads
På tisdagen ska tekniska nämndens presidium diskutera ansökan, men ett ställningstagande väntas tidigast vid nämndens sammanträde i februari. Förra året vädjade Region Gotland till polisen att säga nej, men NMR fick sitt tillstånd och deltog i Almedalen. Vänsterpartiet och Civil Right Defenders överklagade polistillståndet, men fick inte gehör i förvaltningsrätten.
LÄS MER: NMR:S hot: "Kommer att bli värre"
Tekniska nämnden gjorde under hösten en översyn av reglerna för Almedalsveckan för att se om ”platsutnyttjande kan begränsas till endast fridsamma, fredliga och demokratiska yttringar”. Slutsatsen blev att det är mycket svårt.
– Den kommunala verktygslådan när det kommer till att hantera demokratins fiender är ganska tom, säger tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S).
Den verktygslådan ska fortsätta att vara tom, tycker Nils Funcke, journalist och tidigare utredningssekreterare i Yttrandefrihetskommittén.
– Politikerna på Gotland kan driva opinion mot NMR, men det är polisen som ska pröva ansökan. Jag blir djupt bekymrad när politiker vill vässa lagstiftningen för att stoppa oönskade åsikter. Vi riskerar att få lokala kungadömen där en åsikt kan gå bra i Mora men stoppas på Gotland, säger Nils Funcke.
Att hänvisa till att NMR stör den allmänna ordningen tror Tommy Gardell är den mest framkomliga vägen att förhindra medverkan.
– Det var oacceptabelt förra sommaren. NMR skrämde bort andra organisationer, de sparkade sönder en utställning och rev ner Miljöpartiets saker, de stal flaggor och gjorde otillåtna hälsningar, säger Tommy Gardell som själv begärde polisskydd när han skulle medverka i en SVT-debatt om NMR:s närvaro.
Tommy Gardell påpekar att NMR vid en presskonferens efter att ansökan lämnats in sa att om man inte fick ansökan beviljad skulle NMR släppa tusen fulla skinheads lösa i Visby.
– Det är många som känner sig hotade, säger han.
Elisabet Arnstad, som kommer att vara biträdande kommenderingschef för polisen i Almedalen, vill inte säga om polisen ändrat uppfattning om NMR efter förra sommaren.
– Vår rättsavdelning kommer att handlägga ansökan och bedöma den utifrån vilka andra som ansökt, vilka som har platserna intill NMR och om det finns risk för trafik- eller ordningsstörningar, säger hon och tillägger att eftersom det är valår kommer polisnärvaron i Almedalen att vara extra stor.
– Vi har redan börjat planeringen och kommer att vara på plats med en god resurs.
Efter Almedalsveckan i juli har flera händelser inträffat där NMR varit inblandat. Mest uppmärksammad är demonstrationen i Göteborg under bokmässan, som ledde till en mängd anmälningar. Tillståndet att hålla demonstrationen överklagades, men förvaltningsrätten gick bara med på att korta sträckan.
Under Almedalsveckan frihetsberövades tre personer: Det gjordes 14 anmälningar om hets mot folkgrupp, bland annat om att NMR använt tyr-runan på fanor och dekaler. Justitiekanslern, som prövar anmälningar om hets mot folkgrupp, lade dock ner alla ärendena.