Alexander Holsner, vd för Växthuset Linds, förklarar tveklöst att han är stolt över sin egen gräsmatta. Han sköter den noga och delar gärna med sig av sina tips, men tycker även att det är viktigt att inte stressa upp sig.
–Man ska inte krångla till det för mycket! Då blir folk rädda och tror att det är ouppnåeligt, säger han.
Alexander Holsner förklarar pedagogiskt att det råder konkurrens i en gräsmatta. Där växer det som man vill ha och det som ska bort. Hur fin gräsmattan blir beror visserligen på hur mycket arbete man vill lägga ner på den, vilken ambitionsnivå man har, men det handlar även att göra saker och ting i rätt ordning. Att ha en strategi. Till att börja med gäller det att dressa jorden, det vill säga att fylla på med jord. Det innebär att jorden förbättras och att gräsmattan jämnas ut. Därefter är det dags att bättringsså.
–Här ska man inte ha för bråttom. Tänk på att du ska ha din gräsmatta under många år så välj hellre en grässort som tar tid på sig och som funkar bättre i längden, råder Alexander Holsner.
Andra råd är att fundera på vilken typ av trädgård du har för det avgör vilka grässorter du ska välja. Handlar det om skuggiga, fuktiga eller torra lägen? Är gräsmattan i en slänt? Det finns nämligen grässorter för alla typer av trädgårdar. Slutligen gäller det att gödsla sin gräsmatta regelbundet och att då använda sig av en så kallad spridare.
–Själv gödslar jag min gräsmatta fem gånger per säsong. Jag kör inte kastmetoden, det blir ojämnt, utan går med min spridare i långsam promenadtakt. Spridaren kostar några hundralappar, men sedan har man den i flera år, säger Alexander Holsner och förklarar på sitt sätt varför det är så viktigt att gödsla sin gräsmatta.
–Det är som att vi enbart skulle äta frukost, till slut mår man förjädrigt, säger han och skrattar.
Enligt Alexander Holsner gäller det att se till att ha gödsel hemma för när det plötsligt börjar regna då gäller det agera snabbt. För det är då man ska passa på att gödsla. Vem vet det kanske inte kommer regn igen på flera veckor. Ett annat alternativ är givetvis att vattna själv, om det inte råder bevattningsförbud. Det gör man tidigt på morgonen eller på kvällen när avdunstningen inte är så stor.
Sedan har vi det där med själva klippningen av gräset. En nog så viktig aspekt på hur din gräsmatta kommer att se ut.
–Oftast klipper man gräset alldeles för hårt. Det ska inte vara under fem centimeter för då torkar gräset ut snabbare och man får inte heller någon skuggeffekten från gräset. Klipper man för kort innebär det även att rötterna vänder uppåt och att gräsmattan blir hård. Det blir en ond cirkel, säger han.
När sommaren är över bör man avsluta säsongen med en sista giva med fosfor och kalium (PK-gödsel) som förbättrar rotbildningen och stärker gräset inför övervintringen.
Sedan till våren är det bara att börja om igen.