Skogskonsulenten Ingvar Hansson vid Skogsstyrelsen är mitt uppe i arbetet med att inventera skog som skadats av sommarens extrema torka. Värst drabbade är nyplanteringar som ännu inte hunnit rota sig men även knähöga tallar har dött på vissa håll.
– Skadorna varierar väldigt mycket men det ser inte bra ut. På en plantering där jag var fanns det inte en enda planta vid liv. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Ingvar Hansson.
Inventeringarna han gör sker på försäkringsbolagens uppdrag.
– Torkskador får man ersättning för men det finns nog en del skogsägare som inte har försäkrat sin skog, säger han.
Där skogen inte har kunnat få vatten har träden dött och står nu bruna på backen.
– Vissa stora tallar och enebuskar ute på hällmark har dött. Det är en vanlig syn just nu på norra Gotland, säger Ingvar Hansson.
Hur stora värden som har förstörts för skogsägarna är än så länge omöjligt att säga.
– Jag har precis börjat med inventeringen och det varierar väldigt mycket. På vissa håll är det hela planteringar som dött, ibland kanske 50 procent av plantorna och en del planteringar har klarat sig bättre.
Att plantera tall på en hektar mark kostar, enligt Ingvar Hansson, ungefär 12 500-13 000 kronor inklusive plantor och markberedning.
Om man måste plantera på nytt så kan man slippa att göra om markberedningen men de plantor som dött måste ersättas med nya.
Träd som dött i skogen där de inte utgör någon risk för fara kan man låta stå kvar.
– Jag tycker att man kan låta enstaka döda träd stå, är det ett större område kanske man ska ta bort dem, men annars kan man låta dem stå. Det är död ved och det är inga farliga skadeinsekter som går på det, säger Ingvar Hansson.