Polisen slår larm: Våra ungdomar mår dåligt

Den psykiska ohälsan hos gotländska ungdomar blir allt större. Men hur man ska vända på den negativa trenden är oklart.

Polisens ungdomsutredare Tryggve Karlsson.

Polisens ungdomsutredare Tryggve Karlsson.

Foto: Dennis Pettersson

Facebookpolisen2015-12-17 08:00

Polisens ungdomsutredare Tryggve Karlsson skrev under onsdagen ett informationsbrev på Facebook med sina reflektioner kring det gångna året. En av dem är att den psykiska ohälsan hos ungdomar på Gotland blir allt större.

– Det är min personliga känsla jag ser när jag håller förhör med ungdomar. Sedan får jag också åka ut mer och mer till ungdomar som försöker göra sig illa och få uppmärksamhet för att de mår dåligt, säger Tryggve Karlsson.

Enligt honom är det också många som söker hjälp för att ta reda på hur de ska göra och vilka de ska kontakta.

– Vi försöker hjälpa till så gott det går med att slussa folk vidare till de instanser vi har, men många tycker att de inte får någon hjälp. Det är en nedslående trend, säger Tryggve Karlsson.

Vad tror du den psykiska ohälsan beror på?

– Det är nog många faktorer men jag tror mycket har att göra med nätet och sociala medier. Näthat är en av orsakerna men det är även annat, säger Karlsson och fortsätter:

– Många ungdomar är kontaktsökande. De får bra kontakt med någon på nätet, men sedan visar det sig vara annan bakom tangenterna. Då går man inte i första hand till föräldrar och pratar utan man tar på sig lite skuld och skam själv.

Men hur man ska förbättra den psykiska ohälsan är oklart.

– Det är svårt. När vi försöker lösa fall där barn blivit utsatta har de ofta raderat konversationen för att de känner att det är deras eget fel. Jag tror föräldrarna måste få mer uppmärksamhet för att barnen använder sociala medier och hur de använder det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!