Jordbruksverket har beslutat att sänka skyddsnivån för fågelinfluensa i Sverige från nivå 2 till 1. Det innebär att fjäderfän och andra tama fåglar nu återigen får gå utomhus efter flera månaders inomhusvistelse. Skyddsnivå 2 har gällt i hela landet sedan i november förra året.
– Jag är jätteglad att skyddsnivån nu har sänkts. Anledningen är att det varit varmare ett tag, och att viruset då blir mindre aktivt, säger länsveterinär Agneta Karlsson Norström.
Hon menar att den sänkta skyddsnivån bland annat är en stor lättnad för äggproducenterna.
– Så är det. De förlorar pengar när hönsen går inomhus, eftersom priset på ägg sjunker då.
Att skyddsnivån sänkts betyder dock inte att faran är över. Skyddsnivå 1 innebär bland annat att foder och vatten ska vara under tak eller under skydd utomhus. Enligt Jordbruksverket är det dessutom fortfarande viktigt att förhindra att tamfjäderfän kommer i kontakt med vilda fåglar, då det fortfarande finns risk för spridning av viruset.
– Skyddsnivå 1 kommer nog att ligga kvar ganska länge, men den kan vi leva med, så länge vi får ha våra höns utomhus, säger Agneta Karlsson Norström, som även passar på att hylla gotlänningarna.
– De har varit väldigt duktiga på att hålla sig efter skyddsnivån. Det är jättebra att alla hjälps åt, för då går det snabbare att få bort smittan. Så en stor eloge till gotlänningarna.
LÄS MER: Länsveterinären om fågelinfluensan: "Håll ut!"
Under hösten och vintern har ett par rovfåglar och en kråka hittats smittade med fågelinfluensan på Gotland. Andra platser i Sverige har drabbats betydligt hårdare. I Skåne har exempelvis drygt 200 000 höns avlivats.