Ärende med flera vändor i rätten

Under hösten har Sympatigruppen drivit en process mot Region Gotland i tre olika ärenden.

Fakturahaveriet (GT)2015-12-07 10:28

Efter att de påtalat fel och brister i förfrågningsunderlaget till sommarens upphandling för regionens korttidsinhyrning, överklagade Sympatigruppen den pågående upphandlingen. Den avbröts strax därefter av regionen, innan förvaltningsrätten avkunnat sin dom. Man överklagade att upphandlingen avbröts och ville istället se en rättning eftersom anbudspriserna behöver bevaras och rangordningen förtydligas. I förra veckan gav förvaltningsrätten regionen ändå rätt att avbryta upphandlingen.

I september lämnade Hasse Vistrand in en begäran om inhibitation till förvaltningsrätten för att stoppa Gotlands åkericentrals pågående entreprenadsavtal med Region Gotland. Det gällde det jobb i Hejnum, som också blev den beställning vars faktura kom att granskas först av regionen. Enligt förvaltningschef Patric Ramberg pågår det fortfarande en dialog om vad som är feldebiterat. Totalbeloppet för Hejnumjobbet blev drygt 604 000 kronor exklusive moms. Enligt de beräkningar som Sympatigruppen gjort med hjälp av en ekonomikonsult, och som fungerat som bevis i målet, borde man ha fakturerat 236 402 kronor om man hade följt det avtal, där ÅC bland annat angivit ett pris för lastbilskostnader på 3,25 kronor per ton och mil.

Hans begäran avslogs, då det visade sig att de inte hade någon talan för det har bara avtalsvinnarna i ett avtal, och entreprenaden fick slutföras. Foyens svarsinlaga medger att avtalet ska gälla med formeln 3,25 gånger ton och mil. Men det är oklart hur mycket regionen anser att fakturan ska stå på.

Processen pågår fortfarande. Det gäller Sympatigruppens yrkande om bland annat ottillåten direktupphandling i ramavtalet. De har begärt ut samtliga felaktiga fakturor från alla tre leverantörer som kommit in sedan ramavtalet slöts sommaren 2014, för att kunna visa upp som bevismaterial. Förvaltningsrätten har givit anstånd i väntan på detta. Regionen har meddelat att man hoppas vara klar med den interna granskningen inom en vecka och att man efter det ska kunna lämna ut samtliga dokument.?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om