Det piper oavbrutet från gruppens metalldetektorer. Sakta men säkert finkammas centimeter efter centimeter på åkern där ett blodigt slag stod mellan gutar och Valdemar Atterdags armé år 1361, bara dagar före striderna vid Visby ringmur.
Sven Jakobsson, 82 år, är medlem i hembygdsföreningen och har varit med på varenda fältvecka sedan starten 2006. Han svänger vant metalldetektorn över jorden och vid minsta pip börjar hans kollega Marianne Möllerström att gräva. Det blir en hel del grävande...
– Äh, det var bara en rostig spik, kommenterar Sven Jakobsson fyndet som plockas upp.
– I ungefär 99 fall av 100 utslag handlar det om gammalt järnskrot som spikar, taggtråd och hästskor, berättar Maria Lingström som är slagfältsarkeolog och leder arbetet.
Hon är bördig från Mästerby och visste redan som liten att hon ville bli arkeolog. Fynd som gjorts i det gamla jordbruket och sägner om slaget i Mästerby lockade.
– En klasskompis morfar fick upp en ringbrynja när han plöjde jorden med sin häst. Det är så spännande att gå i sin egen bygd och veta att här kanske min förfader stred mot danskarna. Arkeologi och historia är alltid närvarande på Gotland.
2005 bildades projektgruppen Mästerby 1361. Gruppen består av hembygdsföreningen, Maria Lingström och kollegor till henne som är utbildade i slagfältsarkeologi. Syftet har varit att lokalisera platsen för slaget 1361, att samla och tolka de fynd som påträffats och få en bild av vad som faktiskt hände.
– När vi började var det lite som att leta efter en nål i en höstack. Arbetet har varit som att lägga ett 1000-bitars pussel. Idag har vi lagt cirka 750 av de bitarna.
Nu vet projektgruppen vilken väg danskarna valde för att ta sig över den forna Fjäle myr och var gutarna mötte upp. Maria visar en karta där den gamla myren finns utmärkt. På ett ställe där myren smalnar av och norr därom har mängder av föremål hittats.
Sammanlagt har projektgruppen genomfört 60 fältdagar sedan 2006 och lokaliserat drygt 440 fynd. Det handlar om delar av stridsutrustning som svärd och armborstpilar. Tack vare bidrag från stiftelser och fonder har projektet kunnat fortskrida. Bara att ta hand om och skicka fynden för konservering kostar en smärre förmögenhet.
– Vi har skickat flera föremål till Kiruna för konservering. Förra året kostade det oss 72 000 kronor.
De föremål som hittills hittats finns utställda på Gotlands museum och historiska museet i Stockholm. I Mästerby finns också ett litet museum där fynd från slagfältet visas sommartid.