På fredagen körde brandflyget sin runda för att spana efter markbränder och fick syn på en rökpelare i närheten av Fardhem kyrka. Räddningstjänsten ryckte ut, men det visade sig vara Fardhems hembygdsförenings som brände tjära.
Christer Olsson, ordförande i föreningen, är upprörd över att ledningsoperatören i Stockholm sagt till pressen att man valt att elda trots räddningstjänstens avrådan.
– Jag pratade med brandmästaren Henrik Johansson i måndags, som gav klartecken. Han sa att det inte var några problem och att det inte väntades bli något eldningsförbud den här veckan. Igår morse ringde jag igen eftersom vi var tveksamma om vi skulle våga tända men han sa att det var okej och att han hade antecknat att vi hört av oss.
En tjärbränning tar flera dagar och det är bara i början som det är öppen eld, däremot kan det ryka kraftigt under hela processen. Det var den rökpelaren som fick brandflyget att slå larm.
– När man bränner i en tjärdal har man folk på plats dygnet runt och vi har även en vattentank. Vi har gjort det här många gånger och jag vågar nog säga att vi behärskar det, säger Christer Olsson.
Tjärdalslaget försökte vinka till brandflyget och visa att det fanns folk på plats, men besättningen såg dem inte.
– Brandflyget gör en jätteinsats, men kommunikationen måste bli bättre inom räddningstjänsten. Risken är att alla skiter i att ringa om informationen inte når fram, säger Christer Olsson.