Brandmästaren: "Vi åker hellre en gång för mycket"

Under helgen har det bränts tjära i sojdet i Fardhem. Två gånger ryckte brandkåren ut "i onödan" eftersom det kom larm om skogsbrand.

Henrik Johansson, brandmästare, åker hellre på ett "falsklarm" än riskerar att någon skadas för att hjälpen kommer fram för sent.

Henrik Johansson, brandmästare, åker hellre på ett "falsklarm" än riskerar att någon skadas för att hjälpen kommer fram för sent.

Foto: David Skoog/arkiv

Fardhem2020-06-29 18:03

I fredags tändes sojdet i Fardhem för traditionsenlig tjärbränning. Christer Olsson, ordförande i Fardhems hembygdsförening, hade kontakt med brandmästare Henrik Johansson tidigare i veckan för att kontrollera att räddningstjänsten inte hade några invändningar. Eftersom det inte råder eldningsförbud och säkerheten är hög under processen såg brandmästaren inga problem.

Trots att man kände till tjärbränningen larmades räddningstjänsten två gånger till platsen eftersom röken fick brandflyget att slå larm. Christer Olsson uttryckte under lördagen sin frustration över att larmcentralen inte kände till sojdebränningen.

Henrik Johansson förstår hembygdsföreningens frustration.

– Problemet är att larmcentralen i Stockholm larmar ut till flera hundra stationer i en fjärdedel av Sverige, och har svårt att hålla ordning på om det är en sojdebränning i Fardhem.

Under en bränning blir det emellanåt kraftig rökutveckling och brandflygets uppgift är att rapportera varje liten rökpelare de ser under sina rundor.

– Så det är klart att ibland blir det misstag, men det betyder inte att någon gjort fel. Det kostar en del med en utryckning, men att vi inte skulle larma om kraftig rökutveckling i skog, det kan bli mer allvarligt i slutändan. Att vi får åka på några larm per år "i onödan" är något man får ta, särskilt när det är såhär torrt, säger Henrik Johansson.

Från luften är det svårt att se, särskilt om det är mycket rök, ifall det står någon på marken och det är en kontrollerad eldning, förklarar Henrik Johansson. Det är också farligt att nonchalera en rökpelare för att man är så gott som säker på att det är en kontrollerad eldning.

– Man kan inte chansa, det kan ju faktiskt hända något helt annat i närheten och det vill man inte ha på sitt samvete. Vi åker hellre en gång för mycket än ändrar våra rutiner så att vi kanske kommer sent till en allvarlig händelse.

Tycker du att man borde undvika sojdebränning när det är torrt?

– Nej, nej. Det är ett kulturarv att visa hur man gör tjära och kol. Det är en tradition som måste kunna genomföras, även när det är torrt.

Kanske kan man märka ut kontrollerade eldningar på något sätt, som syns både från luften och närbelägna vägar, funderar Henrik Johansson, men i dagsläget finns inga sådana rutiner.

– Jag har inte funderat på det förrän nu, men man kan alltid förbättra saker, säger Henrik Johansson.

Han understryker att det är viktigt att folk fortsätter att vara observanta när det gäller rök och brand.

– Jag vill inte att folk ska minska sin uppmärksamhet. Tiden är vår värsta fiende vid alla typer av olyckor och bränder, säger Henrik Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!