Lena rustar socknen för fiberäventyret

När Fardhem får sitt supersnabba bredband är sockenborna beredda. Det har Lena Widén sett till.

Släktforskare. Lena Widén är femte generationen vid Myre i Fardhem och har sökt sina rötter. Här visar hon bröllopsfotografiet med farfar Albert Pettersson och farmor Elin Pettersson. Albert var född 1873 och Elin 1896.Foto: Henrik Radhe

Släktforskare. Lena Widén är femte generationen vid Myre i Fardhem och har sökt sina rötter. Här visar hon bröllopsfotografiet med farfar Albert Pettersson och farmor Elin Pettersson. Albert var född 1873 och Elin 1896.Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Fardhem2011-12-01 04:00

Intresset för släktforskning har lärt Lena Widén en hel del om datorer eftersom det mesta kan göras hemma nuförtiden. Hon var därmed perfekt som cirkelledare till Vuxenskolans kurs i grundläggande datorkunskap. Nu kan de flesta pensionärer i socknen betala räkningar och boka biljetter via datorn. Och de väntar med spänning på fiberanslutningen.

- Det kommer att bli jättebra. Vi kan ha kurser i bygdegården i fortsättningen, säger Lena.


Ekonomilinjen
Hon tycker om att pyssla med papper. Kanske var det därför det blev ekonomilinjen på gymnasiet och sedan jobb på Lantmännen och hus i Visby.

Men 1988 hade Lena Widén tröttnat på Visby. Brodern Jan Pettersson hade tagit över föräldragården vid Myre i Fardhem som deras farfars morfar köpt 1850. Jan behövde hjälp och Lena och maken Olle fick en chans att flytta hem och dela verksamheten med brodern.

Gården har 72 hektar åker och 33 hektar skog. Huvudinriktningen är mjölkproduktion, med 35 kor i ladugården. Lena arbetar med mjölkning och sköter kalvar.

Ett tag så var Lena och maken Olle Widén i varsin ände av produktionen. Den mjölk som Lena mjölkade i Fardhem tog Olle hand om vid mejeriet i Visby. Men till slut tröttnade Olle på resorna till Arla i Visby. Han knackade på hos Gad i Hemse och erbjöd sina tjänster. Nu har han slutat som möbelsnickare och tituleras "pensionärsprao".

Det är alltså tre par händer som sköter om gården vid Myre - och det märks. Allt är snyggt och prydligt in i minsta detalj.

Men Lena Widén hinner med annat också. Hon är engagerad i Vuxenskolan, bland annat som cirkelledare. Sedan 1970-talet håller hon även på med släktforskning.

- Det började med att jag hittade gamla papper hemma. Efter ett tag svalnade intresset men med möjligheten att använda datorn vaknade det igen. Jag har kommit tillbaka till 1600-talet. Ska jag komma längre måste jag åka till Danmark och bläddra i kyrkböckerna där, säger hon.


Gårdsforskning
Intresset är numera inriktat på gårdsforskning. Att se hur band mellan gårdarna i Fardhem uppstått och utvecklats är spännande.

- Det är som en stor spindelväv, säger Lena.

Gårdsforskningen har hon delat med sig av i cirklar. Tillsammans har man studerat gamla kartor och tittat på fotografier.

Det låter som en början till en sockenbok?

- Jo, fast det klarar jag inte ensam. Men när jag säger till de andra att vi måste dokumentera det vi håller på med så backar de, säger Lena.


Tredelat pris
Gotlands banks fond delar för andra året ut priset till årets kvinnliga landsbygdsföretagare till tre kvinnor - en på norr, en på Sudret och en på mellersta Gotland. Förutom Lena Widén får Gunvor Olander, Fjärdinge i Gothem, och Madeleine Bonnevier, Barbos i Mästerby, priset i år.

Gunvor Olander driver på egen hand gården sedan maken Ulf gick bort för två år sedan. Hon har stor hjälp av släktingen Simon och dennes pappa i arbetet. Gården omfattar 120 hektar åkermark och har ett 50-tal mjölkkor.

Madeleine Bonnevier har ansvar för kor och kalvar vid Barbos, men har ett stort intresse för hästar. Hon har fem hästar och är engagerad i Western Riders.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om