Nobla medaljer och kunglig glans

Nobelmedaljerna glänste, kungen och drottningen fanns på plats och självklart både prominenta gäster och pristagarna själva.

Farmor. Kusinerna Albin Fagerström och Felix Larsson har en snäll farmor, som sytt svarta kostymer och matchande flugor.

Farmor. Kusinerna Albin Fagerström och Felix Larsson har en snäll farmor, som sytt svarta kostymer och matchande flugor.

Foto: Henrik Radhe

Fardhem2011-12-08 04:00

Det var knäpp tyst när kungen och drottningen långsamt skred in i salen. Med typisk tysk brytning förrättade drottningen dragningen när Nobelpriserna faktiskt lottades ut. Kungen måste däremot ha varit lite i mössan, för i misstag hade han råkat sätta på sig en rysk armémössa dagen till ära.

På onsdagen ägde årets stora högtidlighet rum i Fardhem, tre dagar tidigare än den i Stockholm. Sedan september har de 51 eleverna på Atheneskolan i Fardhem varje onsdag haft temaarbete med Nobel i fokus.

- Alfred Nobel var en fattig liten pojke från början. Jag försöker förmedla till eleverna att de kan lyfta i sin självkänsla. De kan förändra världen, säger Mona Engström, en av lärarna på skolan.

På skolan har man haft tre grupper: forskargruppen, litteraturgruppen och programgruppen. Alla har haft fullt upp - och sugit upp allt vad kunskap heter om såväl Alfred Nobel som omständigheterna kring själva ceremonin.


Alla var lika bra
Kungen och drottningen fanns därför på plats, alias Mattias Gunnarsson och Elin Akkanen. Liv Sundblad spelade cello och både dansnummer och trolleri till den lyxiga trerättersmenyn bjöds det också på.

De tolv guldmedaljerna delades ut genom lottning. Så fick det bli, eftersom alla resultaten av både forskning och litteratur var minst lika bra.


Fredspristagare
Det allra finaste priset, Alfred Nobels fredspris, gick till Lovisa Nyström-Nilsson i klass sex. För att hon precis som de riktiga pristagarna är omtänksam, en god kamrat och har en famn öppen för alla, som juryn uttryckte det.

- Det här arbetet har varit helt fantastiskt. Att jobba mot ett gemensamt mål har svetsat samman hela skolan. De äldre har hjälpt de yngre och man märker hur de vuxit genom ansvaret, säger Mona Engström med stolthet.

Nyfikenheten har varit stor och till själva högtidsdagen hade många klätt upp sig i klänningar och kavaj. Och så, 110 år efter att Nobelpriset började delas ut, kunde skolan i Fardhem göra det för första gången. En fortsättning lär följa, succéer brukar överleva.


Engagemang
- Atheneskolan tog över hösten 2008. Föräldrarna här ville ha en skola, deras engagemang har varit helt fantastiskt och det är tack vare dem som vi har en skola i Fardhem, säger Eva Ahlsten, som själv var med om att lägga ner den kommunala skolan i Eksta innan hon öppnade den nya i Fardhem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om