2016 blev ett märkligt år för mjölkproducenterna, som kunde få ersättning både för att behålla och avveckla produktion. Men trots att de gotländska bönderna i två omgångar fick 7,3 miljoner kronor för att hålla produktionen igång minskade invägningen för andra året i rad.
Det senaste halvåret minskade antalet mjölkkor i Sverige med cirka 10 000 och totalt minskade invägningen i landet med drygt 100 000 ton under 2016. Av det svarar Gotland för 5 500 ton, varav nära 700 ton är mjölk som de gotländska producenterna fick EU-stöd för att avveckla.
Invägningen på Gotland blev 135 520 ton. Det är den lägsta siffran på tio år, visar siffror som LRF Mjölk tagit från åt GA.
– För Arla i Visby innebar det en minskning med 3-4 procent. Vi räknar med att sälja betydligt mer konsumtionsmjölk när lanseringen av gotländsk mjölk i Stockholm börjar, men någon brist blir det inte. Av de 135 miljoner liter mjölk vi får in blir bara 3,5 miljoner konsumtionsmjölk. Resten blir det mjölkpulver av, och den produktionen går lätt att ställa om, säger mejerichefen Magnus Dahlblom.
Mjölkkrisen slog till 2014. Ersättningen till producenterna sjönk med cirka 40 procent. Krisen avspeglas inte bara i minskad produktion utan även i antalet mjölkgårdar. Flera uppmärksammade konkurser drabbade ön det senaste året. Sedan början av 2014 har 43 mjölkgårdar på Gotland lagt ner produktionen.
I mitten av förra året vände det. Mjölkpriset började gå upp. Arla har höjt ersättningen fem gånger och sedan juni 2016 har den ökat med nära en krona för den konventionella mjölken.
I måndags meddelade Arla att ersättningen höjs med ytterligare 9,4 öre från den 1 februari. Trots det vill Stefan Nypelius, LRF Konsult, inte blåsa faran över.
– Krisen är inte över. Många har fått anstånd och ligger efter med amorteringar. Under de senaste två åren har investeringarna gått ner med 25 procent, så det är många som behöver investera, säger han.
Efter fyra år med minskad invägning tror Stefan Nypelius att en vändning kan komma 2017.
– Nu är det lönsamt för många att öka produktionen, och det går rätt snabbt att ställa om. Men jag tror många ändå vill avvakta och se om mjölkpriset kommer att ligga kvar på den här nivån, säger Stefan Nypelius.
Även i övriga Europa minskar invägningen. I de största produktionsländerna, Tyskland och Frankrike, föll produktionen kraftigt mycket till följd av EU-stödet för avveckling.