DG får 24,9 miljoner för konkurrensen

Destination Gotland får ersättning för mer än varannan resenär som reste med Gotlandsbåten sommaren 2016. Trafikverket har redan betalat ut 24,9 miljoner kronor.

Konkurrensfacit. Destination Gotland får 24,9 miljoner kronor för uteblivna passagerare. För konkurrenten Gotlandsbåten slutade sommarn i ekonomisk kris och ett beslut att ställa in trafiken 2017.

Konkurrensfacit. Destination Gotland får 24,9 miljoner kronor för uteblivna passagerare. För konkurrenten Gotlandsbåten slutade sommarn i ekonomisk kris och ett beslut att ställa in trafiken 2017.

Foto: Dennis Pettersson

Färjekonkurrens (GA)2017-01-05 05:45

Möjligheten att ha konkurrerande färjetrafik har funnits sedan 2009, då regeringen hävde monopolet. Destination Gotland ansåg att det väsentligt ändrade förutsättningarna i avtalet med staten. Rederiet och Trafikverket kom 2010 överens om en ersättningsmodell, men inte förrän Gotlandsbåten startade trafik förra året har det varit aktuellt att betala ut ersättning.

Av de 149 341 passagerare som reste med Gotlandbåten i somras får Destination Gotland ersättning för 81 858. Det har Trafikverket kommit fram till efter en mycket komplicerad uträkning.

Utifrån tidigare trafik har beräkningar gjorts för hur stor Destination Gotland trafikökning maximalt kunde tänkas bli under 2016. Tak sattes vid plus 4,5 procent på norra linjen och 8,5 procent på den södra.

– Därefter har vi jämfört kalendrarna för 2015 och 2016 och jämfört Destination Gotlands trafik med Gotlandsbåtens turlista, säger Trafikverkets controller Lars Hellström och tillägger:

– Nu är vi i stort sett överens. Det är några öppna frågor kvar.

Destination Gotland fick dagarna före nyår en preliminär utbetalning på 24 915 501 kronor. Det som återstår är justeringar enligt konsumentprisindex (KPI) och bränsleindex.

– Bränsleindex fastställs i januari och KPI i februari. De justeringarna kan komma att minska eller öka ersättningen med ett par hundra tusen kronor, tror Lars Hellström.

Även Destination Gotland tycker att det varit svårt att tolka avtalet.

– Tilläggsavtalet om kompensation kom till mitt under avtalsperioden och är en följd av att Rikstrafiken ändrade förutsättningarna mitt under ett pågående avtal. Det blir komplicerat när man ändrar förutsättningarna i ett befintligt avtal, säger vd Christer Bruzelius.

Han påpekar att ersättningen inte täcker bortfallet:

– Tilläggsavtalet innebär inte att bolaget fullt ut kompenseras för faktiskt intäktsbortfall men minskar effekten av att dåvarande Rikstrafiken ändrade förutsättningarna i ingånget avtal.

Destination Gotland har tidigare tvistat med Rikstrafiken och efterträdaren Trafikverket om avtalstolkningar. För närvarande pågår en tvist om ersättningen för trafik som bedrevs i januari 2015. Rederiet har begärt 20,2 miljoner kronor i särskild ersättning, men förlorade i Stockholms tingsrätt. Domen är överklagad till hovrätten.

– Kommer vi inte överens den här gången så kan det bli ett tvistemål i Stockholms tingsrätt, säger Lars Hellström.

För Gotlandsbåten fick konkurrensen svåra ekonomiska följder. För att kunna ha trafiken igång även 2017 behövdes 30 miljoner kronor extra, pengar som bolaget inte lyckades få in. I november meddelade Gotlandsbåten att det inte blir någon trafik 2017.

2016 blev enda gången som möjligheten att få kompensation utnyttjades. Från 1 februari i år gäller det nya avtalet, där det inte ingår ersättning för konkurrerande trafik.

Passagerare

Enligt Trafikverket reste 149 341 passagerare med Gotlandsbåten 2016.

Statistik från Shippax visar att antalet passagerare som reste med Destination Gotland från maj till och med augusti minskade med 40 278 passagerare.

Totalt ökade antalet resenärer på Nynäslinjen med 59 743 passagerare maj-augusti, och med 44 922 passagerare på södra linjerna (Oskarshamn och Västervik).

Fakta: Trafikverket och Shippax.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!