GA har tidigare berättat att Destination Gotland fått 24,9 miljoner kronor i ersättning från Trafikverket för färjekonkurrensen förra sommaren. Nu har Gotlandsbåten AB och övriga bolag med anknytning till den konkurrerande trafiken redovisat sina resultat.
Hos Gotlandsbåten fortsätter affären med den grekiske redaren att spöka. Kvar efter det uteblivna fartygsköpet finns en fordran på 24 miljoner kronor. 2015 skrevs fordran ner med 11,5 miljoner, och under förra året med ytterligare 7 miljoner kronor. Det förklarar drygt hälften av Gotlandsbåtens förlust på 13 miljoner kronor det senaste året. Fordran i Grekland värderas nu till 5,6 miljoner kronor.
– Vårt mål är fortfarande att få in hela skulden, men just nu är det lite stökigt i Grekland. Fartyget är inte i trafik för tillfället, säger Ralph Axelson.
Förra sommaren sålde Gotlandsbåten biljetter för 37,6 miljoner kronor. Rörelsen gick ändå inte med plus, eftersom kostnaderna uppgick till 43,5 miljoner kronor. Rörelseresultatet blev därmed minus 5,8 miljoner kronor.
– Det är i linje med vad vi förväntade oss. Vi hade inte räknat med vinst första året, säger Ralph Axelson och tillägger:
– Sett till antalet passagerare var det över förväntan. I 10-12 år har siffrorna stått och stampat på samma nivå, nu ökade passagerarna med 15 procent i juli. Det var en succé.
För att få Gotlandsbåtens ekonomi i balans gjorde huvudägarna mot slutet av förra året ett aktieägartillskott på omkring tre miljoner kronor.
HSC Express, det fartyg Gotlandsbåten använde, hyrdes med besättning från Nordic HSCO AB. För detta betalade Gotlandsbåten omkring 18 miljoner kronor. Summan täcker långt ifrån de kostnader Nordic HSCO hade för perioden september 2015- september 2016, som man lämnat bokslut för. Fartyget köptes i juni 2015 och användes det första året enbart av Gotlandsbåten. Nordic HSCO redovisar en förlust första verksamhetsåret på 62 miljoner kronor.
– Köper man ett fartyg blir det stora kostnader inledningsvis. För att få ihop ekonomin behöver det vara i drift året runt. 6-8 veckor i Gotlandstrafik och uthyrd på annat håll resten av året skulle vara en ypperlig kombination, säger Ralph Axelson som även är vd för Nordic HSCO AB.
När Gotlandsbåten i november meddelade att bolaget inte ska driva någon trafik 2017 sökte Ralph Axelson nya möjligheter för fartyget. I februari skrevs kontrakt om att hyra ut det till Viking Line under sju månader fram till slutet av oktober.
Om Gotlandsbåten tänker satsa på trafik 2018 beror mycket på hur passagerarsiffrorna för Destination Gotland blir i sommar.
– Det viktigaste nu är att se hur säsongen utvecklar sig. Är passagerarsiffrorna lika bra som förra sommaren kan man säga att målet för Gotlandsbåten är nått. Om inte, finns det anledning att överväga att återuppta trafiken, säger Ralph Axelson.
Minskar trafiken tror Ralph Axelson att turistföretagens intresse av att stötta Gotlandsbåten ökar. Förra hösten gjordes ett misslyckat försök att få in 30 miljoner kronor till fortsatt trafik 2017. Minst lika mycket men troligtvis betydligt mer behövs om det ska bli trafik 2018.
Vid Gotlandsbåtens bolagsstämma informerade styrelsen om ett vd-byte. Ralph Axelson har lämnat över posten till Eva Werkelin, som tidigare suttit i styrelsen.
– Det kan vara bra att någon lokalt förankrad tar över, i fall vi ska ut om möta företagarna efter sommaren, säger Ralph Axelson.