De konkurrerande rederierna Destination Gotland och Gotlandsbåten verkar vara överens om en sak: Priserna har redan pressats inom färjetrafiken mellan ön och fastlandet.
– Mitt i veckan, när vi också åker, har Destinationen sänkt sina priser, säger Gotlandsbåtens vd Ralph Axelson.
– Vi har skapat fler turer på attraktiva tider samtidigt som vi har flyttat våra tidigare attraktiva nattpriser till att även gälla till ett stort antal avgångar på dagtid, säger Christer Bruzelius på Destination Gotland – och antyder att priserna alltså ska ha blivit lägre.
Det verkar vara en sanning med modifikation. En jämförelse, både mellan aktörer och över tid, visar sig vara snårig – många förändringar och olika kategorier försvårar. Dessutom finns viss differentiering, där samma resa kan kosta olika beroende på bokningstillfälle.
Den som bara tittar på kampanjturerna ser låga priser. Men alla kan inte åka de tider dessa erbjudanden gäller.
När GT i stället ser på en vanlig gotländsk familj, som vill åka på attraktiva tider i juli, visar sig i stället en nästan 50-procentig prisökning under 2000-talet. En fastlandsfamiljs ökning på motsvarande tur har varit upp till 90 procent.
Även den senaste femårsperioden har priserna stigit med cirka 15 procent – trots att konsumentprisindex i det närmaste stått still.
Och trots att oljan i världen blivit 60 procent billigare sedan sommaren 2014. Företag inom transport sägs vara dem som vinner mest på det. Rederier, till exempel.
Men Destination Gotlands priser har definitivt inte blivit några 60 procent billigare – inte på några tider på dygnet. Att oljepriset inte heller pressat färjepriset har med teknikaliteter inom avtalet med Trafikverket att göra.
– I avsikt att stabilisera biljettprissättningen möjliggör avtalet för rederiet att göra prissäkringar på fartygsbränsle, förklarar Lars Hellström på verket i fråga.
Dessa ”prissäkringar” gör alltså oljans prisdyk mindre märkbart för Gotlandsresenären.
Enligt Konkurrensverket är det ingen slump att det dyker upp just en konkurrent inom Gotlandstrafiken just nu.
Om branschen ansett Destination Gotlands priser som låga, hade Gotlandsbåten knappast satsat.
– Kanske är det den prisbild som finns som gör att de träder in på den här marknaden just nu – trots att de inte får någon statlig subvention, säger Arvid Fredenberg, chefsekonom på Konkurrensverket.
Gotlandsbåten vidhåller att de pressar priserna inom Gotlandstrafiken. Men trots att Destination Gotlands priser alltså inte har sjunkit, är konkurrenten inte ens alltid billigast.
Sällan för öborna, då det inte finns Gotlandsrabatt. Men inte alltid för turisterna heller, åtminstone inte för dem som vill ha ombokningsskydd.
– Jag vill ändå påstå att vi är ett lågprisalternativ, vi har personbiljetter från 89 kronor, säger Ralph Axelson.
Vilket är att än en gång framhålla ett extrempris, som inte verkar finnas på många avgångar.
Förutom rederiernas egna uttalanden, finns det inget som tyder på att priserna i Gotlandstrafiken påverkats särskilt mycket av ökad konkurrens och billig olja. Åtminstone inte på de tider som de flesta faktiskt vill åka.