Gotlandsbåten har inte släppt sommarens turlista, men för att logistiken ska fungera i Visby hamn har Region Gotland i grova drag fått information om rederiets planer:
Färjan avgår från Nynäshamn vid 9-tiden på morgonen och anländer till Visby klockan 12. På en timme ska båten lossas och lastas för att sedan avgå till Västervik. Klockan 18 återkommer båten till Visby och gör ett lika snabbt anlöp, innan hon återvänder till Nynäshamn.
– Det är de planeringsförutsättningar som vi har fått att jobba efter, förklarar regionens hamnchef Mats Eriksson.
De korta stoppen i Visby ställer stora krav på flödet i hamnen. Anlöpen får inte ske samtidigt som Destination Gotlands färjor kommer. Fartyget ska sedan lägga till ett stenkast från småbåtarna i gästhamnen. Ombordkörningen sker granne med folkvimlet omkring glassbarerna och restaurangerna i hamnen. Och ankommande och avresande bilar får inte hindra varandras framfart.
– Det är en logistisk utmaning att få ihop det här pusslet, säger Mats Eriksson.
Men nu tycker både han och teknikförvaltningens projektledare Niklas Callenmark att de har fått till en bra lösning. Ett stort område mellan kajen och Färjeleden stängslas in från färjeläge 2, i höjd med restaurang Trossen, till den infart som ligger i höjd med vattenfallet. Inom det området klarar man hela logistiken.
– Det är skönt att vi inte behöver påverka Färjeleden. Blev det stopp där skulle det bli svårt för rederiet som vill vara i hamn så kort tid som möjligt, säger Mats Eriksson.
Gotlandsbolaget hade sin incheckning här innan den nuvarande terminalen stod klar 1983 och det finns fortfarande kvar spår från den tiden.
– Till stora delar bygger vår plan på en gammal logistiklösning, säger Mats Eriksson och pekar på målade linjer som markerade ut de gamla bilfilerna på asfaltsplanen söder om gamla hamnterminalen.
Mitt på den planen ska bilfiltret placeras. Den gamla hamnterminalen går i sommar under namnet "Terminal 2". Här ska passagerare utan bil checka in, innan de promenerar längsmed kajen till en fem meter hög landgång.
Promenadstråket närmast kajen stängs av vid 12-tiden och 18-tiden, när färjan ligger inne. Då måste andra gående gå längsmed Färjeleden. Men övrig tid kommer det att vara öppet för allmänheten. Mats Eriksson är nöjd med lösningen:
– Konsekvenserna av att köra Gotlandsbåten här inne blir rimliga, efter vad vi kan bedöma, säger han.
– Det är betydligt bättre att trafiken går från färjeläge 2 än från färjeläge 4, längre in i hamnen, som man talade om för ett par år sedan, säger Niklas Callenmark.
Region Gotland har jobbat hårt med att höja trivseln i hamnen. Nu blir det staket som är flera hundra meter långa.
Blir det inte en väldig förfulning?
– Det är aldrig roligt att behöva sätta upp staket, men ska man ha nyttotrafik måste man ha staket, säger Mats Eriksson.
Avtalet mellan regionen och Gotlandsbåten gäller för ett år. När kryssningskajen står klar planerar regionen att flytta Gotlandsbåten till färjelägena i hamnens södra ände.