I februari träder den nya tioåriga avtalsperioden mellan staten och Destination Gotland i kraft. Ett av de krav staten ställer genom Trafikverket är att kvällsfärjan från Nynäshamn måste angöra Visby före midnatt.
– Det kravet finns inte på den södra linjen, vilket medför att vi lägger ankomsten från Oskarshamn efter ankomsten från Nynäshamn, uppger Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland.
Förändringen i turlistan gäller från 16 februari.
Avtalet med staten tillåter en överresa på 3 timmar och 45 minuter på den norra linjen och 4 timmar på den södra.
Är er bedömning att en förlängning med 15 minuter är vad passagerarna kan tänkas acceptera?
– Vi kommer alltid att lägga en turlista där vi tror att vi kan locka så många som möjligt att resa med oss. Det är många saker som spelar in, exempelvis ankomsttiden på dygnet är mycket viktig.
Är fler förändringar av restiden att vänta, kommer ni successivt att förlänga överfarten kommande år?
– Turlistan är en kompromiss, vi ska tillmötesgå såväl gotlänningars som fraktens önskemål och besökarnas önskemål. Det är flera faktorer som spelar in, exempelvis när vi ska vara tillbaka i Visby på kvällarna och vilotidsregler för besättningen. Det viktiga är att den samlade turlistan blir så bra som möjligt för alla parter.
Vilka reaktioner väntar ni er från resenärerna efter förlängningen med 15 minuter?
– Vi tror att den samlade bilden av turlistan nästa år blir positiv. Vi har som bekant en ny destination, Västervik, nästa högsäsong där överfartstiden blir kortare.
På den norra linjen kommer restiderna att fortsätta variera.
– I vår får kvällsavgångarna fem minuter kortare överfartstid, säger Christer Bruzelius.
Hur mycket bränsle och pengar sparar ni genom att köra färjorna långsammare?
– Vi har endast lagt omkring en fjärdedel av nästa års turlista, och en del turer blir lite kortare medan andra blir lite längre. Men det är alldeles för tidigt att börja utvärdera den samlade effekten när det gäller hastigheter och bunkerförbrukning. Väder och vind tillsammans med antal turer har stor inverkan på den totala bunkerförbrukningen sett över året, och det är först efter årets slut som vi vet vad förbrukningen blir.
Blir biljetterna billigare för dem som får längre restid?
– Vi arbetar sedan flera år med att erbjuda så attraktiva priser som möjligt och vi planerar att fortsätta med det kampanjutbud som vi har jobbat fram under flera år.