Inga planer på sänkta biljettpriser

Regeringen har inga planer på att sänka biljettpriserna med ytterligare statliga subventioner. Samtidigt ligger den lokala kampen för vägpriser inom Gotlandstrafiken i dvala.

"Frågan om färjepriserna är angelägen, men på vilket sätt vi ska driva den har jag inget svar på" säger regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S).

"Frågan om färjepriserna är angelägen, men på vilket sätt vi ska driva den har jag inget svar på" säger regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S).

Foto: Petra Jonsson

FÄRJETRAFIKEN (GT)2016-02-23 07:30

Under flera år drev gotländska politiker, tjänstemän och lobbyister kravet att biljettpriset skulle sänkas så att det motsvarade kostnaden för en bilresa samma sträcka. Kravet fanns med i dokumentet "Gotländska ståndpunkter" från 2012, där regionen, näringslivet och statliga myndigheter drog upp linjerna för kommunikationerna mellan Gotland och fastlandet.

Men i somras kunde GT berätta att luften gick ur den lokala debatten sedan det i april 2014 blev klart med nytt kontrakt för nästa avtalsperiod. Destination Gotland fick då statens uppdrag att sköta trafiken även 2017-2027.

Däremot gjorde Vänsterpartiet i egenskap av stödparti fruktlösa försök att arbeta in en sänkning i regeringens höstbudget i fjol. Men inför arbetet med regeringens vårbudget är frågan borta även från Vänsterpartiets agenda.

– Det är inte i vårbudgeten sådana frågor tas upp utan i höstbudgeten. Vi står dock i grunden kvar vid vår ståndpunkt kring Gotlandstrafiken, uppger Emma Wallrup (V), ledamot i trafikutskottet.

Björn Jansson (S), regionstyrelsens ordförande, medger att majoriteten på ön inte längre arbetar med frågan om biljettpriserna.

– Jag tror att det är överspelat att få till vägpriser, i och med det nya avtalet för Gotlandstrafiken. Jag avser just nu inte att driva frågan, säger han till GT, och fortsätter:

– Frågan om lägre priser i Gotlandstrafiken är angelägen, men på vilket sätt vi ska driva detta framöver har jag inget svar på i dag. Får vi läge så kommer jag att ta tillfället i akt.

Men om Björn Jansson i ett senare skede bestämmer sig för att väcka frågan på nytt är det risk att han får jobba i motvind.

Enligt trafikutskottets Pia Nilsson (S) lägger regeringen kraften på andra insatser.

– Tonnageskatten kommer att införas under 2016 för att stärka hela den svenska sjöfartens konkurrenskraft. Det främjar naturligtvis också gods- och passagerartrafiken till och från Gotland.

Hon hänvisar också till näringslivspaketet på 100 miljoner kronor, som regeringen beslutade om i fjol. Pengarna är tänkta att främja tillväxt och arbetstillfällen, som en kompensation för förlorade jobb i kalkindustrin.

Frågan om ytterligare statligt stöd till färjeoperatören i syfte att skapa vägpriser är däremot inte aktuell.

– Just nu finns inga planer på sänkta biljettpriser för Gotlandstrafiken, säger Pia Nilsson.GT har förgäves sökt trafikutskottets ordförande Karin Svensson Smith (MP).

Ståndpunkter

Konkurrenskraftiga och låga priser i färjetrafiken. ”Vägpriser” jämfört med motsvarande sträckor på landsväg. Så långa vistelsetider som möjligt i Stockholm och ­södra Sverige, detta förutsätter, förutom snabba ­resor, rimliga avgångs- och ­ankomsttider.

Ur dokument ”Gotländska ståndpunkter”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om