När staten år 2009 beslutade att tillåta konkurrerande trafik även under kortare perioder, förändrades förutsättningarna i det avtal som tecknats mellan Trafikverket och Destination Gotland 2007. För att kompensera rederiet för den förlust som konkurrensen kunde medföra, gjorde parterna upp om ett tilläggsavtal.
– Förändringen gjordes mitt under pågående avtal men det är bara under 2016 som kompensationen gäller. Det här är en engångsföreteelse. I nya avtalet som gäller från 2017 är hänsyn tagen till konkurrens, säger Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland.
Trafikverket och Destination Gotland håller som bäst på att göra en beräkning av hur mycket rederiet förlorat på att Gotlandsbåten kom in som konkurrent i somras.
– Jag har fått ett förslag från Destination Gotland och det är inte så att vi inte är överens men det behöver göras en del tolkningar, säger Lars Hellström på Trafikverket.
Christer Bruzelius vill inte berätta vilka ekonomiska krav Destination Gotland ställt.
– Det är för tidigt att säga. Vi är inte färdiga än.
Lars Hellström på Trafikverket kan inte heller säga hur mycket pengar det rör sig om men berättar att beräkningen utgår från hur den historiska tillväxten varit i rederiet.
Enligt avtalet finns en begränsning för hur mycket av den konkurrerande trafiken som ersätts, där ett tak på 4,5 procent passagerare på norra linjen och 8 procent på den södra linjen är satt. För fordon och gods är taket 9 procent.
– De får kompensation för passagerarna som de förlorat utifrån en schablonersättning som vi kommit överens om. Av de omkring 150 000 biljetter som Gotlandsbåten sålt, är bedömningen att Destination Gotland kan få ersättning för cirka 90 000 passagerare, säger Lars Hellström.
Ersättningen kan beräknas utifrån att ungefär 25 procent av de 90 000 är gotlänningar som betalar 143 kronor i snittpris för en biljett och 75 procent är fastlänningar med en genomsnittlig taxa på 230 kronor. Kompensationen skulle då bli omkring 18,7 miljoner kronor
Ungefär var tredje passagerare betalar för en bilbiljett. Gotlänningarnas taxa är i genomsnitt 217 kronor för bil medan fastlänningar betalar i snitt 350 kronor. Det skulle bli cirka 9,5 miljoner kronor. Totalt kan det röra det sig om drygt 28 miljoner kronor som Destination Gotland kan få i kompensation för konkurrensen.
Observera att alla siffror är ungefärliga och parterna har inte diskuterat klart i detalj hur avtalet ska tolkas. Den slutliga siffran kan inte heller fastslås förrän årets prisindexhöjning är klar.
Staten bidrar till Gotlandstrafiken med omkring 400 miljoner kronor per år.
Konkurrenten Gotlandsbåten AB säger att syftet med deras satsning var att öka antalet besökare till Gotland. Enligt den sammanräkning som gjorts av antalet resenärer som åkte med de båda rederierna, ökade passagerarantalet med cirka 11 procent.