Gotländs lekplatser besiktigas för sällan

Varje år skadas runt 50 000 barn i landet under lek på lekplatser. På Gotland skulle fler besiktningar behöva göras.

Varje år skadas ett stort antal barn på lekplatser runt om i landet, en del av skadorna beror på dåligt underhållna lekredskap.

Varje år skadas ett stort antal barn på lekplatser runt om i landet, en del av skadorna beror på dåligt underhållna lekredskap.

Foto: Dan Hansson/TT

FARLIGA LEKPLATSER (GT)2016-05-27 12:20

Gotland har omkring 50 kommunala lekplatser på parkmark, dessutom nära 100 på skolor och förskolor.

Pär Västerlund är arbetsledare inom parkenheten:

– På skolor och daghem slits det hårt, där har vi fastighetsägarens krav att besiktiga en gång per år och det görs också. Med parkerna ligger vi långt efter, säger han.

I en undersökning gjord av Konsumentverket tillsammans med Boverket konstateras att 18 000 barn i landet varje år skadas så svårt på lekplatser att de måste uppsöka akuten, allra oftast handlar det om fallolyckor.

Till detta kommer 32 000 barn som vänt sig till vårdcentraler eller tandvård.

Alla skador är dock naturligtvis inte beroende på eftersläpande redskapsunderhåll.

Några specifikt gotländska siffror finns inte i undersökningen, men helt klart är att olyckor sker även här.

Vid en incident på den nya lekplatsen i Almedalen nyligen fastnade en pojke med armen mellan sitsen och metallbågen i en karusell. Först efter att ha smetat in armen med hudkräm lyckades föräldrarna få loss honom.

Bland 50-talet lekplatser i parkmiljö på Gotland är 32 stycken inte besiktiga sedan 2013, resterande under 2014 och 2015.

– Det är inte godtagbart, det här handlar om barns säkerhet, säger Pär Västerlund.

Att besiktningen släpar efter beror bland annat, säger han, på att fyra vakanta tjänster inte tillsatts på grund av regionens kärva ekonomi.

– Besiktningen är ett tidskrävande men oerhört viktigt jobb, förtydligar han.

KONTROLL

Vid en Konsumentverkets och Boverkets kontroll av 26 lekplatser i fem kommuner (dock ej Gotland) upptäcktes mer än 500 brister i förhållande till den EU-standard som gäller sedan 1999, hälften berodde på dåligt underhåll av såväl själva redskapen som underlaget.

Vad gäller underlaget använd numera allt oftare flis, bark och gummi, i stället för som tidigare sand. Detta även för att göra lekplatserna med handikapptillgängliga.

Källa: Boverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om