”Tvingar oss att stänga av parkeringen vid Fårö fyr”

Det råder déjà vu på Fårö. För ett år sedan kämpade Sudersannas för att få strandskyddsdispens och därmed rädda sin verksamhet. Nu är det grannarna på norr, vid Fårö fyr, som kämpar för att få vara kvar.

Kaféet är beläget i hörnet av parkeringen, som i sin tur är belägen omkring 120 meter från stranden.

Kaféet är beläget i hörnet av parkeringen, som i sin tur är belägen omkring 120 meter från stranden.

Foto: Privat

Fårö2022-04-08 20:05

Varje år besöker mellan 12 000 och 15 000 personer Fårös nordöstligaste spets med dess fyr och stränderna Norsta Auren och Skalasand.

Dessa tusentals människor kan få det desto svårare att ta sig dit framöver – i alla fall om man vill parkera lagligt. För under tisdagen nåddes Magnus Östensson, som driver kaféet och parkeringen vid fyren, av beskedet att länsstyrelsen avslår deras ansökan om dispens från strandskyddet. De säger ja till parkering, men nej till kafé. Detta trots att länsstyrelsen inte opponerat sig mot deras sedan tidigare beviljade bygglov för kaféet, menar han.

– Det känns som att länsstyrelsen helt missat poängen med vår funktion och konsekvensen av ett avslag, säger Magnus Östensson och fortsätter:

– Länsstyrelsen skjuter sig i foten. Det är ett obegripligt beslut.

undefined
Magnus Östensson driver "Manges fastfood café" tillsammans med Rogelisa Sandoval.

Magnus Östensson menar att kaféet är en nödvändighet för att de ska kunna bedriva parkeringsverksamheten.

– Vi som jobbar i kaféet sköter också parkeringen, och utan den bemanningen går det inte att erbjuda parkering för allmänheten. Och en obemannad parkering är inte ett alternativ. Det vet vi som arrenderar, och det vet markägaren av tidigare erfarenhet.

Kaféet har tidigare fått tillfällig dispens från strandskyddet, men den här gången gick de alltså bet. Enligt Magnus Östensson var länsstyrelsens motivering till avslaget att serveringen inte är ett angeläget intresse för allmänheten inom strandskyddat område.

 – Det har vi heller aldrig hävdat. Utan vårt huvudargument är att det är serveringen som sköter parkeringen, och den är viktig.

undefined
”Det får väl vara lite kaos i år, även om vi ska försöka minska det så gott det går. Men vi kan inte bara ha parkeringen öppen, den kommer att stängas”, säger Magnus Östensson.

Kaféet, som är beläget på en grusad parkering, ligger cirka 120 meter från vattnet. Däremellan finns fyren som är omgärdad av en stenmur.

– Så serveringen påverkar inte tillgängligheten till stranden negativt över huvud taget. Tvärtom är det parkeringens existens som säkrar enkel tillgänglighet för allmänheten, inklusive rörelsehindrade.

Förutom parkeringsmöjligheter erbjuder de även bajamajor, wifi och de står för renhållningen.

– Just nu ser vårt enda alternativ ut att vara stängning av Fårös näst största parkering.

Närmsta anlagda parkering är då Ekeviken, menar Magnus Östensson.

– Det är fem kilometer bort. Allt annat är att ställa sig där det inte finns parkering. Och då gäller terrängkörningslagen, så då kan man inte parkera lagligt. Och för att stävja vildparkering kan markägaren behöva stänga ytterligare 300 meter söder om parkeringen, för parkeringen tillkom ju för att undvika markskadorna.

undefined
Kaféet är inringat med en röd cirkel.

För ganska exakt år sedan rapporterade gotländska medier flitigt, och även riksmedia, om ett annat strandskyddsärende på Fårö. Den gången gällde det strandkrogen Sudersannas på Sudersand. Då sa länsstyrelsen ja till dispens.

– En personlig reflektion är att länsstyrelsen tagit en prestige-revansch nu. Jag tror att de tänker att "bara för att Sudersannas gick igenom ska ni inte tro att vi blivit slapphänta", säger Magnus Östensson.

Han berättar vidare att han, tillsammans med markägaren, kommer att överklaga beslutet.

– Så det får väl vara lite kaos i år, även om vi ska försöka minska det så gott det går. Men vi kan inte bara ha parkeringen öppen, den kommer att stängas. Det är tråkigt att det här beslutet kommer att drabba så många Fåröbesökare.

GT har sökt Anna-Lena Fritz, chef för Naturvårdsenheten, utan resultat.

Strandskyddet

Lagen om strandskydd syftar till att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur- och växtlivet.

Strandskydd råder vid havet och vid insjöar och vattendrag. Skyddet sträcker sig 100 meter från strandlinjen, länsstyrelserna har i sin tur möjlighet att utöka detta område upp till 300 meter.

I dessa områden får man inte bygga eller ändra något. Om man ändå vill bygga till exempel en brygga eller ett förråd kan man söka dispens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!