Tordagens besked att föreningen Strandskyddarna nyttjat den sista möjliga dagen att överklaga länsstyrelsens tillstånd till Sudersannas vid Sudersands strand kom som en chock för ägaren Pelle Svedjer som driver serveringen på stranden sommartid sedan nio år.
– Jag har inte sovit en blund i natt. Man är helt tom i huvudet och vi är så ledsna. Jag vädjar verkligen nu, dra tillbaka den här överklagan, för det gagnar inte någon, säger Pelle Svedjer när GT på fredagen träffar honom och frun Birgitta vid bostaden intill Sudersands camping.
Föreningen Strandskyddarna med bas i Bohuslän hävdar att inget serveringsställe bör finnas på stranden med utgångspunkten att allmänheten alltid ska ha tillträde dit utifrån strandskyddet.
– De vet inte vad de överklagar. Jag tror inte den här föreningen har kunskap om Fårö eller vad vår servering innebär. Konsekvensen att vi inte får driva krogen blir förödande för hela Fårö. Vi har nära kontakt med alla serveringsställen på Fårö och de har inte en chans att ta emot de lunchgäster som vi har. I snitt serverar vi 1 000 luncher varje dag under de intensiva veckorna, säger Pelle Svedjer.
Han understryker att deras servering inte är någon kassako, men att den spelar en viktig roll för stranden.
– Ville jag tjäna pengar hade jag aldrig drivit det här, vi gör det för att det är roligt. Vi sålde huset i stan och flyttade till Sudersand för att kunna göra det här helhjärtat. På vintern går vi omkring och plockar upp ryska plastflaskor och annan skit som flyter i land. Vi skyddar stranden året runt.
En solig dag i juli kan det vara flera tusen besökare på Studersand. Kommer ett barn bort eller om någon behöver tillkalla ambulans är det till Sudersannas servering man springer, förklarar Pelle Svedjer.
– Det är vi som larmar, fixar, ser. Om vi ropar ut i våra högtalare att ett barn är borta stannar hela stranden upp och letar efter ungen. Vem ska ta hand om det?
Birgitta Svedjer fyller i.
– Vi är en sambandscentral på stranden. Efter de här åren har vi så många storys om folk vi hjälpt.
Påståendet att allmänheten har svårt att ta sig ner på stranden ger de inte mycket för.
– Nu är det ju så att vi riktar oss just till allmänheten. Vill man inte gå in på vårt lilla område behöver man inte det. Stranden är 4,1 kilometer lång, har 50 000 kvadratmeter sandstrand. Av det använder vi 400 kvadrat till vår inhägnade servering. Besökare har alla möjligheter att gå förbi eller ta en annan stig ner på stranden, säger Pelle Svedjer.
Han tycker heller inte att Sudersannas kan anses inkräkta på växt- och djurliv.
– Vad skulle det vara. Här växer strandråg överallt, jag har sett en förlupen myra, och djurlivet består av måsar som äter upp barnens pommes frites.
Stranden ägs av en samfällighetsförening med 370 markägare. Det har förekommit verksamhet på stranden där Sudersannas finns sedan 1978, något som får paret Svedjer att irriteras extra mycket.
– Från 70-talet och under lång tid var det vindsurf- och båtuthyrning medan kommunen ägde campingen. Sedan blev det servering. Det var först när vi tog över för åtta år sedan som vi ansökte om alkoholtillstånd. Men först nu har verksamheten blivit en sak att överklaga för den här föreningen, säger Pelle Svedjer.
Fåröprofilen Birgitta du Rietz, ägare till Stora Gåsemora, tycker det är en skandal att Sudersannas stoppas.
– Det är det bästa stället på hela Fårö. De har skött det extremt bra inte minst under corona. En har varit anställd enbart för att gå runt och hålla koll på folk under pandemin, säger hon och fortsätter:
– Den där föreningen verkar mangla strandskyddsärenden i hela Sverige. Pratar man om strandskydd så var det från 70-talet och fram till 2000-talet verkligen ett moras där Sudersannas finns nu, med trampbåtar och allt möjligt som tog en djävulsk plats. Men det klagade aldrig någon på.
Lisa Blochmann som driver fiket Sylvis döttrar på Fårö är också kritisk.
– Den som överklagar något sådant här bör verkligen sätta sig in i ärendet grundligt innan, och hur stor del av stranden som exploateras. Den här verksamheten har funnits i nio år och skötts bra. De hjälper också till med en stor del av servicen på Sudersand, vilket varit bra för alla.
I andra artiklar kan du läsa en intervju med Strandskyddarnas representant samt länsstyrelsens kommentar till ärendet.