Från och med i år kan besökare på Fårö inte längre lämna betalsopsäckar vid återvinningsstationen på Fårö. Orsaken är att regionen måste spara pengar. Säckarna ska istället tas till återvinningscentralen i Fårösund som bara är öppen tre dagar i veckan. Det här oroar Fåröbon Frans Brozén.
– Folk ställer ju säckarna här oavsett om det är mottagning eller inte. Då kommer rävar och fåglar och äter sönder dem och skräpet sprids överallt och det blir vi markägare som får ta hand om det.
Han är dessutom missnöjd med hur regionen har hanterat frågan. Han menar att öns utvecklingsbolag tidigare har haft en dialog med både politiker och tjänstemän inom regionen. Men nu har dialogen upphört.
– Jag kan förstå att man måste spara pengar. Men jag tycker det är dumt att vi inte kan föra en dialog om hur vi ska lösa det på ett gemensamt sätt istället för att bara dra in det. Han fortsätter:
– Jag tycker att man ska hitta någon lokal individ eller ett företag och ge dem i uppdrag att se till att det sköts. Man kan sy ihop det med Förpacknings- och tidningsindustrin och med regionen så att man får en helhetslösning som fungerar bättre än i dag.
Slopad inlämning av betalsopsäckar på Fårö innebär en besparing på 115 000 kronor. Bakom förslaget ligger tekniska förvaltningen som har ett prognosticerat underskott på 65 miljoner kronor i år.
– Anledningen är helt enkelt att vi har inte råd att ha den kvar. Vi måste göra allt för att komma upp på banan. Vi har ett jätteproblem som har förstärkts på grund av corona, säger Patric Ramberg, teknisk direktör vid Region Gotland.
Patric Ramberg hänvisar till att det förutom att ta betalsäcken till Fårösund också går att lämna dem vid någon grannes sophämtningsställe. Hans förhoppning är att besökare kommer att ta hand om sina sopor på det sätt de förväntas göra.
– Vi kommer att sätta upp en skylt vid återvinningsstationen där vi förklarar varför vi dragit in servicen. Jag hoppas att det kommer att fungera, säger Patric Ramberg.
När det gäller bristen på dialog känner Patric Ramberg inte till att just den här frågan varit uppe till diskussion men han ser gärna ett samarbete med öns utvecklingsbolag.
– Jag är öppen för alla typer av diskussioner och alla möjliga förslag.
Så om Frans Brozén ringer, vad säger du då?
– Om Frans Brozén ringer mig så kan jag diskutera det mesta med honom.