Stormen som drabbade Gotland i början av januari 2019 fick så stora följdverkningar, att fastighetsägaren beslutade att riva det 60 år gamla fritidshuset och bygga ett nytt. Det gjordes utan att söka rivningslov och bygglov. När miljö- och bygglovsnämnden i mars förra året fick ansökan om bygglov på sitt bord var det nya huset redan på plats.
Nämnden ansåg att nybygget inte kunde anses vara en ersättningsbyggnad, eftersom det nya huset var 23 kvadratmeter större. En utökning med nära 50 procent.
När ansökan kom att gälla en ny byggnad ställdes krav på en godtagbar lösning för vatten och avlopp. En tidigare bygglovsansökan på fastigheten hade återkallats när en godtagbar lösning inte kunde hittas. Det gick inte den här gången heller. Vattenprovet visade en kloridhalt som var mer än tre gånger högre än riktlinjerna. Nämnden avslog därför bygglovsansökan, trots att huset redan var byggt.
Beslutet överklagades, men även länsstyrelsen ansåg att platsen var olämplig för bebyggelse när vattenförsörjningen inte gick att lösa.
Fastighetsägaren överklagade på nytt, nu till mark- och miljödomstolen. Där framhöll ägaren att hela Fårö ligger under den marina gränsen, vilket innebär en naturligt förhöjd kloridhalt i vattnet. Även grannarna i området har problem med hög kloridhalt, och brunnen på den aktuella fastigheten har använts i 50 år. ”En förhöjd kloridhalt påverkar endast dricksvattnets estetiska och tekniska kvalitet, inte den hälsomässiga” förklarade fastighetsägaren.
Med tanke på att det redan finns en brunn som använts länge ansåg mark- och miljödomstolen att den höga kloridhalten inte kan utgöra hinder för bygglov. Och när det inte finns några andra hinder, återförvisar domstolen ärendet till miljö- och byggnämnden med uppmaning att bevilja bygglov enligt ansökan.