Efter tuffa förhandlingar med Trafikverket har Thomas Nyman, sektionschef vid Fårösundsleden och trafikchefen Magnus Pöldma fått klartecken för en budget som innebär att färjetrafiken till Fårö kan utökas med en extra färja under cirka sju veckor per år.
– Vi tror att det räcker en bra bit. Det kommer att göra stor skillnad, säger Thomas Nyman som länge har drivit frågan om utökad trafik tillsammans med flera andra personer och organisationer på Fårö.
En av föreningarna som verkar för bättre förbindelser är Fårö framtid.
– Vi är mycket glada över beslutet då detta är ett steg på vägen till tätare färjetrafik, säger Ann Lindgren, ordförande i Fårö framtid.
Problemen med långa köer och väntetider till färjorna har eskalerat i samband med pandemin som nu pågått under två sommarsäsonger.
– Det har varit väldiga problem under september och augusti. Dels var det många som "hemestrade" och inte minst var det många på Fårö som jobbade på distans. Dessutom var det många seniorer som stannade kvar på Fårö även efter sommaren. Det var rekordmånga som åkte med färjan förra året, säger Ann Lindgren.
Redan i september 2020 skickade Fårö framtid en skrivelse till Transportstyrelsen med krav på förtur på färjan för bofasta året runt, något som myndigheten dock sa nej till.
Förturen på färjan upphör 15 augusti men tack vare den utökade budgeten kan en extra färja nu sättas in även hela september då köerna har varit som längst.
– På sommaren har vi ju haft tre färjor men det är mellansäsongerna som har varit flaskhalsar; försommaren och eftersäsongen, säger Thomas Nyman.
Exakt vilka datum den extra färjan kommer att sättas in är ännu inte helt bestämt.
– Nu ska vi analysera var den extra kapaciteten gör mest nytta och sedan återstår att bemanna den extra färjan. Det finns ingen klar turlista i dagsläget men utökningen kommer att märkas från Kristi himmelfärdshelgen, kanske till viss del redan i påsk, och sedan under september månad. Vi kommer att köra med tre färjor under den absoluta högsäsongen precis som föregående år, säger Thomas Nyman.
Extrafärjan kommer att fungera som en backup som kan tas i trafik vid behov.
– Vi kör inte två färjor om det inte behövs. Vi försöker spara på bränslet, säger Thomas Nyman.