Fårököer: Bofasta kräver förtur med färjan året runt

Fåröborna har tröttnat på att förturen med färjan upphör redan 15 augusti. Turistsäsongen fortsätter och bofasta tvingas köa till färjan – nu begär de förtur året runt.

Husvagnar och husbilar har blivit allt vanligare och efter den 15 augusti tvingas Fåröborna köa som alla andra till färjan.

Husvagnar och husbilar har blivit allt vanligare och efter den 15 augusti tvingas Fåröborna köa som alla andra till färjan.

Foto: Tobias Wallström

Fårö2020-09-07 06:15

Frågan om förtur med färjan för Fåröborna har varit uppe förut, men coronapandemin har satt ny fart på debatten.

– Förturen bör gälla inte bara mellan 1 juni och 15 augusti som nu, säger Ann Lindgren, ordförande i Fårö framtid, och berättar att antalet besökande till Fårö har ökat och fortsätter vara stort långt in på hösten.

Inte minst i år, då corona och försommarens reserestriktioner har påverkat resandet till Fårö.

– Många gotlänningar "hemestrar" och det har varit fullt med husbilar de senaste veckorna när det fortfarande är varmt i vattnet. Turisterna kommer under september också och restauranger på Fårö tror på en förlängd säsong och kommer att ha öppet, säger Ann Lindgren och berättar att många med sommarhus, på grund av corona, stannar kvar och jobbar på distans istället för att åka hem till fastlandet.

Det hårda trycket på turismen på Fårö har också märkts i länsstyrelsens räkning av antalet bilar vid raukområdena Digerhuvud och Langhammars, som tillsammans haft drygt 40 000 passerande fordon med en topp på sensommaren. Sedan den 15 augusti har Fåröborna tvingats köa tillsammans med andra, ibland mer än en timme, för att komma med färjan.

– Det är en växande irritation bland de bofasta att man inte kan använda förturen året runt, säger Ann Lindgren.

I onsdags skickade Fårö Framtid en skrivelse till Transportsstyrelsen, med begäran om förtur året runt. En annan skrivelse har gått till färjerederiet och gäller färjornas båda uppehåll i tidtabellen vintertid.

– Färjorna går inte klockan 09.00 och klockan 12:30. Det innebär långa köer där en del inte kommer med, säger Ann Lindgren.

Hon menar att regelverket är oklart vad som gäller för färjorna om det blir bilar kvar på kaj.

– Det senaste jag hört är att de måste vända om det är fler än åtta bilar kvar.

Fårö framtid och Ann Lindgren hoppas på snabb hantering och en ändring redan från årsskiftet. 

– Det är stor byggnation överallt härute och hantverkarna åker hela tiden. Det är positivt, men ska man kunna bo och försörja sig måste också färjeförbindelsen moderniseras, säger hon.

Inom de närmaste veckorna hoppas Petra Wermström, väg- och järnvägsdirektör på Transportsstyrelsen, att Fåröbornas begäran ska bli hanterad.

– Nu har vi fått det här inspelet och vi kommer att ta ställning till om och när vi gör en översyn av föreskifterna, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!