Fåröläkare backar Bergströms kamp för dödshjälp

83-årige läkaren Erik Olsson, boende på Fårö, backar Staffan Bergström i kampen för dödshjälp. "Blir Staffan av med sin legitimation, då skickar jag in min också", säger han.

Frivllig dödshjälp.

Frivllig dödshjälp.

Foto: isabell Höjman/TT

Fårö2021-05-02 20:01

Det var under sommaren 2020 som den gotländske läkaren Staffan Bergström hjälpte en ALS-sjuk man att dö.

I februari lade polisen ned sin förundersökning med hänvisning till att den svårt sjuke patienten drack den dödliga sömnmedeldosen på egen hand. "Självmord eller medhjälp till självmord är inte straffbelagt", skrev åklagaren.

Däremot anser Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att Staffan Bergström bör bli av med sin läkarlegitimation.

Detta har fått den 83-årige pensionerade läkaren Erik Olsson, boende på Fårö, att slå näven i bordet.

– Om den dagen kommer, då det blir definitivt att Staffan förlorar sin läkarlegitimation, då kommer även jag att skicka tillbaka min. Det Staffan har satt i gång är bra, för det är folket som ska avgöra den här frågan, inte läkarna. Det borde hållas en folkomröstning om frivillig dödshjälp, säger han.

Erik Olsson menar att det måste bli ordning, tydlighet.

– Så länge jag har hållit på i läkaryrket har frågan diskuterats. Jag minns att det pratades mycket i Amerika under en period, men där fick det absolut inte förekomma vare sig dödshjälp eller aborter. Däremot gick det bra med både atombomber och dödsstraff, säger Erik Olsson och fortsätter:

– Det här är en fråga som berör alla människor och det är ingen tvekan om vad majoriteten tycker. Juristerna har ju dessutom slagit fast att det Staffan gjorde inte är straffbart, utan att det som tog död på mannen var sjukdomen, inte den lindring han fick i slutskedet.

Under onsdagen publicerades en insändare i Läkartidningen där 236 läkare, varav flera på lasarettet i Visby, protesterar mot Läkarförbundets motstånd mot en parlamentarisk utredning av frivillig dödshjälp. 

I insändaren står bland annat:

"Läkarförbundet har länge motsatt sig en parlamentarisk utredning om frivillig dödshjälp, medan Läkaresällskapet i drygt 15 år förordat en sådan utredning. SLS anser också att ett eventuellt införande av dödshjälp i Sverige i första hand är en medborgarfråga, och inte en läkarfråga."

De 236 läkarna uppmanar nu Läkarförbundet att ta tag i frågan om läkarassisterat döende och kräver en parlamentarisk utredning som kan öka kunskapen: 

"I likhet med Svenska läkaresällskapet menar vi att frågan inte i huvudsak är medicinsk utan medborgerlig. Det är därför rimligt att en utredning snarast kommer till stånd."

Torsten Mossberg, ledamot i Läkarförbundets styrelse och ordförande i Etik- och ansvarsrådet, EAR, skriver i en replik att frågan om dödshjälp är betydelsefull och diskuteras kontinuerligt av Sveriges läkarförbund.

"Vi anser inte att det finns skäl att ändra gällande lagstiftning i fråga om dödshjälp. Frågan får inte förminskas till att handla om en parlamentarisk utredning eller inte. Dödshjälp där läkare förväntas medverka handlar om en radikal förändring av läkarrollen", skriver han i svaret på de 236 läkarnas insändare. 

Erik Olsson, den 83-årige pensionerade läkaren på Fårö, är tydlig med vilken sida han står på:

– Staffan Bergströms agerande har verkligen fått fart på diskussionen, men det kommer inte att hända något konkret förrän politikerna tar tag i frågan och låter folket avgöra. 

Att Bergström till slut blir av med sin legitimation tror han är tveksamt.

– Han är en av de läkare i sin generation som har räddat flest liv, så frågan är om de verkligen vågar ta hans leg, avslutar Erik Olsson. 

Striden går vidare

Staffan Bergström tänker ta striden i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, som fäller den egentliga domen om hans framtid som läkare, men det lär inte ta slut där heller. Om HSAN följer IVO:s beslut tänker Bergström gå vidare till kammarrätten.

"Jag är beredd att driva det här till Europadomstolen för att få rätt. Inte för min egen skull, jag har inte så många patienter längre, utan för att andra ska hitta modet att göra det rätta", har Bergström sagt i en tidigare intervju. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!