Fårös hemligaste plats fortsätter vara stängd

Arbetet med att öppna upp Fårös hemligaste plats har gått i baklås. Ägaren nekas tillfälligt bygglov och detaljplanearbetet är nedlagt.

I den gamla förvaltningsbyggnaden finns samlingslokal, övernattningsrum och kontor.

I den gamla förvaltningsbyggnaden finns samlingslokal, övernattningsrum och kontor.

Foto: Petra Jonsson

Fårö2019-04-25 15:00

Under kalla kriget var Holmudden Fårös hemligaste plats. Här hade FRA (Försvarets radioanstalt) en station som sysselsatte mer än 50 personer. Förutom hemlig radio- och radarspaning fanns kaserner och skyttevärn. Hela Fårö var avstängt för utländska medborgare, och området från Ava till Skalasand så känsligt att stora delar av Holmudden var avstängda även för svenskar.

2004 lades verksamheten ner. Fortifikationsverket började planera för en försäljning, och för att göra stationen mer attraktiv initierade man att en detaljplan skulle tas fram för att se vad de sju byggnaderna skulle kunna användas till. När byggnadsnämnden i början av 2011 ställde sig positiv till att radiostationen kunde öppnas för offentlig verksamhet steg intresset. 18 intressenter lämnade bud, och i slutet av 2011 såldes radiostationen för 5,4 miljoner kronor till det nybildade bolaget Holmudden AB.

– Vi tänkte ha hotell med restaurang och kafé där, berättar styrelseordföranden Åke Andersson.

När Holmudden AB insåg att det inte skulle gå att bygga upp en bärkraftig verksamhet med förslagen i kommande detaljplan avstannade planarbetet. Sedan 2016 är det, på bolagets begäran, vilande.

2012 beviljades ett tidsbegränsat bygglov för ett kafé under sommaren. Förra året återkom Holmudden AB med en ansökan om ett tioårigt tillfälligt bygglov för att få inrätta ett cykelvandrarhem i stationen. Frågan om biltrafik och parkering har varit svår att lösa, men ett cykelvandrarhem skulle locka besökare utan att öka biltrafiken.

I juni 2018 sade byggnadsnämnden nej, med hänvisning till att det enligt planprogrammet måste finnas en detaljplan för att tillåta ett vandrarhem. Holmudden AB överklagade till länsstyrelsen, som i februari kom fram till att ett tillfälligt bygglov inte är möjligt. Bolaget klagade då till mark- och miljödomstolen, som också avslår klagomålet.

Åke Andersson berättar att bolaget inte tänker återuppta arbetet med detaljplanen, och inte heller söka nya bygglov.

– Det här blev en väldigt dålig affär för oss. Vi betalade över fem miljoner för anläggningen och har satsat väldigt mycket på att renovera husen invändigt, säger han.

För bolaget återstår inget annat än att återgå till den verksamhet som är tillåten vid Holmudden. Kontor.

– Det är det enda vi kan göra, konstaterar Åke Andersson.

Åke Andersson sitter i styrelsen för över tio bolag, varav några äger fastigheter och har verksamhet i Visby.

– Vi kommer att flytta administrationen för de företagen till Fårö, men när det blir aktuellt kan jag inte säga.

Fårö Simunds 1:16

Holmudden var en av de platser där kustsignalstationer anlades i början av 1900-talet.

1948 övertogs den av Försvarets radioanstalt för signalspaning.

Fastigheten omfattar drygt 4 700 kvadratmeter, och på den uppfördes under 1960-talet en rad byggnader som tillsammans har en yta av cirka 720 kvadratmeter.

Verksamheten upphörde 2004.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om