"Fruktansvärt orättvist"

Att Agneta Söderdahl är färgstark, frispråkig och yvig vet alla som träffat henne.
Nu står hon anklagad för förtal av sin arbetsgivare. Själv anklagar hon sitt pastorat för kränkande särbehandling och stiftet för att tystat henne.

Agneta Söderdahl. "Min önskedröm? Pastoratet ber mig ursäkt för vad de åsamkat mig personligen och i min yrkesroll. De ber också Fårö församling om ursäkt för vad de åsamkat enskilda medlemmar. Så många människor måste få tillbaka sitt förtroende. Inte bara för pastoratet och kyrkan här, utan för hela Svenska kyrkan." Foto: tobias wallström

Agneta Söderdahl. "Min önskedröm? Pastoratet ber mig ursäkt för vad de åsamkat mig personligen och i min yrkesroll. De ber också Fårö församling om ursäkt för vad de åsamkat enskilda medlemmar. Så många människor måste få tillbaka sitt förtroende. Inte bara för pastoratet och kyrkan här, utan för hela Svenska kyrkan." Foto: tobias wallström

Foto: Tobias Wallström

Fårö2011-03-03 04:00

Bunge pastorat lider enligt Agneta Söderdahl av en historia av svagt och otydligt ledarskap. Själv blev hon kyrkoherde där 1996, men efter tre års ansvar för personal, administration och det prästerliga, orkade hon inte längre. Då blev hon komminister på Fårö, där hon bor. Hon har också ofta vikarierat som kyrkoherde.

I september 2010 blev Lotta Fång Norman tillförordnad kyrkoherde, och därmed Agnetas arbetsledare. Arbetsgivare är kyrkonämnden, som gett den nye kyrkoherden i uppdrag att genomföra en omorganisation.

Agneta upplever att hon själv, i detta förändringsarbete, ses som ett problem som den nya kyrkoherden och nämndens arbetsutskott vill dämpa.

Komministern säger att hon är medveten om att hon ibland tar stor plats.

Hon är inte rädd för att säga till eller ifrån. Ibland med kraftfulla ord och hela handen.

- Det är mina tillkortakommanden som människa. Jag tror det är det som stör folk. Men ingen kan säga att jag inte skött mitt jobb.

Finns det inget i din tjänsteutövning att vara kritisk mot?

- Ingen är perfekt. Men jag har skött mina gudstjänster, förrättningar, själavårdande samtal och min undervisning. Men jag har brister. Jag svär ibland, och blir förbannad på folk.

I tjänsten?

- Nej. Eller jo, tydligen en gång. Men då hade jag sagt upp mig.

Hon syftar på en händelse som finns med i den anmälan kyrknämndens arbetsutskott gjort till Visbys domkapitel, som syftar till att frånta henne prästkragen. I artikeln på sidan 4 menar en företrädare för stiftet att det inte blir så. Agneta säger att hon inte vågar tro något före domen, senare i mars.

Åter till situationen i Bunge.

Lennart Koskinen, då biskop, refererade i GA till en "sjukdomshistoria".

- Ja. På grund av den arbetsbörda jag haft har jag gått in i väggen flera gånger. Jag jobbade så hårt för att få verksamheten att fungera. Nu använder man det för att slå på mig. Det känns fruktansvärt orättvist.

Det går också rykten om alkoholproblem.

- Jag vet. Jag har inga alkoholproblem! Men jag har aldrig stuckit under stol med att jag dricker alkohol. Efter 15 år, skulle fåröborna ha sådan total tillit till mig, om jag hade alkoholproblem?

Så - varför sitter vi här?

Agneta berättar om hur det på hösten ganska direkt skär sig mellan henne och Lotta Fång Norman, som exempelvis ändrar Agnetas tjänst så hon dels inte länge får oreglerad arbetstid och dels måste utgå från pastorsexpeditionen i Bunge. Inte från hemmet på Fårö.

Det sker utan förhandling, så Kyrkans akademikerförbund kopplas in. Inför den förhandling som ska hållas skriver Agneta ett brev till sin arbetsgivare. Hon uttrycker stort missnöje med kyrkoherdens ledning och med pastoratets brist på agerande. Hon lämnar sitt brev direkt till kyrkonämndens ordförande Curt Broberg.

Ett par dagar senare får hon ett brev. Curt Broberg skriver att nämnden inte tänker hantera hennes brev, då det saknar adressat, datering och underskrift. GA har läst båda dessa brev.

Agneta orkar inte protestera, utan bestämmer sig för att "stå ut". Hon berättar om en fortsatt förvärrad situation mellan henne och kyrkoherden.

Den 15 december får hon nog. Vid ett möte får Agneta veta att hon inte längre är vikarierande kyrkoherde, när Lotta Fång Norman en gång i månaden tillbringar en vecka hemma i Uppsala.

- Vaktmästaren ska vara platschef. Min chef.

Efter mötet skriver Agneta sin avskedsansökan.


Tystas
Kort därpå startas en stödgrupp på Facebook. Folk frågar hur Agneta mår och hon svarar att hon mår uselt, att hon är arg och att schismen kretsar kring kyrkoherden.

- Då ringer stiftsprost Rickard Wottle och säger att om jag inte genast ser till att gruppen stängs, så ska jag mista min prästkrage. Jag blir skiträdd. Jag är prästvigd i Svenska kyrkan. Jag blev kallad av Gud när jag var 18 och har jobbat i 30 år. Bara inte det. Bara de inte tar av mig mitt liv.

Så Facebookgruppen stängs och Agneta Söderdahl tystnar. Så även hemma vid köksbordet. Sedan:

- Det är därför jag nu försöker rentvå mig från den här anmälan. Jag vill också slåss för församlingsbornas rätt att ha mig som sin förrättare.


Avstängd?
Trots att Agneta har sagt upp sig har hon rätt att utföra prästerliga uppgifter. Men inte i Bunge pastorat. Det fick hon veta via församlingsbor.

De berörda Fåröborna bekräftar för GA att Lotta Fång Norman ringt och sagt att Agneta inte fick hålla en sedan länge planerad förrättning. Församlingsborna berättar också att de då försökte ordna en ceremoni med Agneta utanför kyrkans ramar. Enligt Fåröborna sade då Rickard Wottle att om de envisades, så riskerade Agneta sitt prästämbete.

Det blev en annan präst.

"Avstängningen" utreds nu fackligt, liksom om Agneta Söderdahl tvingats att säga upp sig - och huruvida hon sagt upp sig eller är uppsagd, eftersom pastoratets svar på hennes uppsägning var att hon var "entledigad och arbetsbefriad". Den tvisten är nu uppe i arbetsdomstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om