Till redaktionen kommer det bilder och på sociala medier diskuteras sopkaoset som uppstår lite varstans framför allt nu på sommaren. Jens Werkander är en av de som gärna skulle se större behållare och tätare tömning. I söndags åkte han med sina förpackningar till en återvinningsstation på södra Fårö och möttes av sopor och förpackningar högt och lågt i en salig blandning.
– Det var fullt i alla behållare utom de för plåt och glas. Det var bara att lägga soporna i bilen igen och vända hem. De ligger kvar i bilen ännu, säger han.
Han berättar att det tidigare fanns en container för betalsäckar vid just den här stationen, men inte längre. Så nu hittar man titt som tätt betalsäckar som folk bara lämnar kvar på platsen. Den närmaste återvinningscentralen som tar emot betalsäckar, om man inte har ett eget sop-abonnemang, har bara öppet tre dagar i veckan. Det är alltså inte öppet på söndagar när det ofta är byten av sommargäster som vill bli av med sina sopor innan de vänder hemåt.
– Det finns ju rävar på Fårö och fåglar. De river i soporna, särskilt om det finns matavfall i betalsäckarna, säger Jens Werkander.
Vid återvinningsstationen på Fårö finns det ett telefonnummer till Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, som ansvarar för insamling av tidningar och förpackningar av papper, plast, glas och metall på Gotland. Men FTI har bara telefontid fram till klockan 16 på söndagseftermiddagarna, så Jens Werkander som kom till stationen efter 16 kunde inte rapportera sopkaoset.
– Det är många som vill bli av med sina sopor och förpackningar på söndagen så jag tycker att man borde försöka tömma på helgerna också så folk slipper släpa med sig soporna hem. Jag tycker något behöver göras när det är så mycket folk i rörelse. Det här är ju inget nytt problem just för det här året precis.
Det är Ragnsells som sköter tömningen av behållarna på återvinningsstationerna på Gotland på uppdrag från FTI. Samhall sköter städningen runt stationerna på uppdrag av Ragnsells.
Kerstin Wärn, regionchef för FTI Skåne, Sörmland och Gotland, säger att de insamlade volymerna har ökat enormt bara det senaste året. På Fårö töms plast- och kartongbehållarna tre gånger i veckan. Måndag, onsdag och fredagar. Området runt behållarna städas på måndagar. Tömningsrapporterna för kartong visar ofta på fulla behållare.
– Jag tycker att tömning tre dagar i veckan är ganska mycket, men så är ni på Gotland också bäst i Sverige på att återvinna. Det vi har gjort på Fårö nu är att vi sätter dit en eller ett par extra behållare. Tyvärr kan vi inte sätta dit hur många som helst utan att söka bygglov och det tar tid. Men vi har börjat titta på om vi kan utöka stationen på Fårö till nästa år. I nuläget kommer vi också att utöka städningen så att det även städas på fredagar, säger Kerstin Wärn.
Det går inte att tömma fyra gånger i veckan?
– Det är en balansgång, för vi vill ju inte åka med tomma bilar, det är inte bra för miljön. Men vi kommer att hålla lite extra koll på Fårö, svarar hon.
Angående betalsopsäckarna som Region Gotland ansvarar för så ligger närmaste återvinningscentral som kan ta emot säckarna i Fårösund. När denna central har stängt kan man lämna säcken på en mottagningsstation för betalsäckar i anslutning till färjorna. Skyltning finns vid Färjeleden.