Den senaste tiden har GT rapporterat om "färjekaoset" i Fårösund. Med mer besökare än någonsin på Gotland är det inte konstigt att många lockas till Fårö.
GT knackar på några bilrutor vid färjelägret. Vissa passagerare verkar lite trötta – de har köat i flera timmar. Andra klagar inte alls utan är förväntansfulla och menar att köandet är en del av Fårö-upplevelsen. Det är ingen som är chockad över att kön är lång.
Besättningen på färjorna har lagt märke till att köerna nu börjar tidigare på morgonen och att säsongen har blivit längre.
– Vi får inget uppehåll mellan turerna, det är bara att köra fram och tillbaka, säger matros Jonas Werkelin.
– Men så brukar det alltid vara den här veckan i juli.
Besättningen klagar inte. Fler bilar innebär att det är lite svårare att hålla ordning men annars går det bra.
– Nu när vi kör med tre färjor är det hanterbart, menar matros Anders Larsson.
– Vi gör så gott vi kan, säger kapten Bjarne Winarve med ett leende.
Skulle en bro till Fårö vara ett alternativ?
– Det kan det väl vara, men det är frågan om Fårö klarar av det. Det är bara att se hur det gick på Öland, säger Jonas Werkelin.
– Med en bro blir det ännu större flöde och Fårö klarar inte av så mycket mer, menar Anders Larsson.
Lisa Blochmann som driver bageriet Sylvis döttrar på Fårö har en annan åsikt. Hon menar att en bro i själva verket skulle skapa ett annat flöde av besökare. Om bilarna kunde åka över när de ville skulle de inte komma i stötar och dessutom slippa stressa, menar hon.
– Bron är viktigast för oss som bor här året runt. Särskilt när vi har tider att passa på andra sidan.
Framför allt är det problematiskt på vintern, då det är nästintill omöjligt att ta sig till Fårösund om man inte har en egen bil. Med en bro skulle lokaltrafiken kunna byggas ut och förbindelserna bli smidigare.
I år har antalet besökare varit fler än tidigare, även jämfört med före pandemin. Lisa Blochmann tar också Öland som exempel. Hon menar att Fårö visst kan ta emot alla som vill komma, så länge man även satsar på cykelvägar och soptunnor längs vägarna.
– Man kan inte både äta kakan och ha den kvar, säger caféägaren, passande nog.
– Turisterna är inget problem så länge vi har förutsättningarna för att de ska kunna vara här, avslutar hon.