Vad tycker de boende är viktigast för att kunna bo kvar, och vilka frågor kan locka fler att bosätta sig på Fårö och på Sudret? Det vill Fårö utveckling AB och Heligholm utveckling AB ha svar på. En enkät till alla hushåll, såväl fast boende som deltidsboende, ska peka ut riktningen för de lokala utvecklingsbolagens fortsatta arbete.
– Vilka krav vi ska ställa gentemot regionen, myndigheter och samhället, och vilka samarbeten vi ska fortsätta för att utveckla bygden, säger Frans Brozén, ordförande i Fårö utveckling.
Gemensamt för Sudret är Fårö är behovet av att bli fler bofasta, för att därmed kunna behålla samhällsservice, kommunikationer och möjligheter för de som redan bor där året runt.
– Så att det inte blir en Visby innerstad, nedsläckt en stor del av året, säger Frans Brozén.
Med drygt 500 bofasta på Fårö uppskattar han antalet deltidsboende till mellan sju och åtta gånger fler.
– Vi tror att det är 3 000 till 4 000 personer som bor här mer permanent på sommaren, säger han och menar att var man är skriven och betalar sin skatt, sina avgifter, men också var man väljer att handla, får stor påverkan för ekonomin i lokalsamhället.
I den enkät som nu delas ut i alla brevlådor ska fem nyckelfaktorer väljas. Där finns allt ifrån behovet av lägenheter till äldreomsorg, skola och arbetstillfällen, men också utbudet av nöjen. När det gäller det senare ligger såväl Sudret som Fårö väl framme, med ett rikt utbud av kultur och krogliv.
– Det är rätt häftigt att Bergmancenter lyckas köra bio på Fårö nästan varje söndag året runt, säger Frans Brozén som exempel.
Svårare att lösa är behovet av fler lägenheter, både hyresrätter och bostadsrätter.
– Det pågår diskussioner för att hitta lösningar, för hur vi ska kunna behålla våra ungdomar men också få fler äldre att flytta hit, säger Frans Brozén och lyfter de lyckade satsningarna på bostadsrätter vid före detta Fåröhus och de äldre hyreslägenheterna i Ekeviken:
– Lägenheterna bakom Ica var min egen räddning en gång. Hade inte de funnits hade inte jag varit kvar på Fårö.
När svaren på enkäterna kommit in ska de sammanställas och två stormöten hållas, både på Sudret och på Fårö.
– Svaren på enkäterna blir ett styrdokument för vad vi ska fokusera på, säger Frans Brozén.