Isvallar bidrog till avåkning på Fårö

Isvallar på det gotländska vägnätet har på sina håll blivit en trafikfara. På Fårö demolerades en bil i måndags sedan föraren fått sladd och bilen for av vägen in i ett träd.

Krasch mot träd. Bilen sladdade av stora vägen mellan Broa och Fårö kyrka i måndags. Olyckan skedde på en plats med kraftiga spår/isvallar.Foto: privat

Krasch mot träd. Bilen sladdade av stora vägen mellan Broa och Fårö kyrka i måndags. Olyckan skedde på en plats med kraftiga spår/isvallar.Foto: privat

Foto:

Fårö2011-03-02 04:00

-  Bilarna far hit och dit. Det hjälper inte om man håller låg fart, plötsligt kan man få sladd i alla fall, säger Anette Lindahl på Fårö.

I måndags skulle hon hjälpa en väninna som skulle köra sin bil verkstad i Fårösund. Anette Lindahl körde efter i sin bil när det plötsligt hände. Väninnans bil fick sladd på en isvall. Bilen blev kraftigt demolerad men hon tycks ha klarat sig helskinnad från äventyret.

- Jag vet ju att bärgare varit och hämtat flera bilar på Fårö som kört av på grund av isen, men många har också skaffat hjälp här uppe från någon som dragit upp bilen med traktor.


Polisanmälan
Anette Lindahl har inte träffat på en väghyvel på hela vintern och börjar tröttna på de farliga vägarna.

- Jag har till och med gjort polisanmälan men dom gör inte något eftersom olyckan inte ledde till några personskador.

På Gotland är det Nybergs entreprenad som svarar för vägunderhållet. Chefen för den avdelningen, Lasse Bond, förklarar att vallarna uppstått på grund av den långa snörika vintern och det faktum att snön packats samman.


Fårö ohyvlat i vinter
- Där bilarna kör bildas spår ner till asfalten och så länge bilarna kör i spåret går det ju bra.

På frågan om man varit på Fårö med väghyvel i vinter blir svaret:

- Nej. Men vi har försökt få bort vallarna med andra maskiner och vi har varit på Fårö flera gånger de senaste veckorna eftersom det varit lite spårigt.

Men när bestämmer ni er för att hyvla vägen?

- När trafikanterna upplever väglaget som besvärligt, det är en sådan sak som vi tar i beaktning.

Han berättar också att man beslutar om åtgärder efter att man gjort mätningar av snö och is. Exakt hur detta regleras vill han inte gå in på eftersom regelverket är komplicerat.


Förståelse
Han har full förståelse för att bilisterna upplever faror med isvallarna.

- Visst förstår jag att man kan bli rädd och att det kan vara obehagligt.

På Trafikverket på Gotland ansvarar Ann-Louise Almgren för norra Gotlands statliga vägnät och är också den som har kontakten med Nybergs. Hennes bedömning av vägar med isvallar, eller spår som hon föredrar att kalla det, är:


Måste anpassa farten
- Det är farligt. Och det får inte vara för mycket spårbildning, då har inte entreprenören skött sig och då får man gå in och gör insatser. Men det är alltid upp till trafikanten att anpassa farten.

Hon säger också att man gör mätningar av spår/vallar vid behov och sätter in åtgärder om så behövs.


Som vanligt
Ann-Louise Almgren menar att den vinter vi befinner oss i, inte har varit speciell alls för vägunderhållet.

- Det här med spårbildningen är en misshällighet vi får ta när det är saltfritt. Att det kanske blir något spårigare väg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om