Kräver förtur på färjan året om för att undvika bråk

I flera år har Fåröborna envist kämpat för att få rätt till förtur året runt. Nu får de oväntat stöd, av besättningen på färjorna. "De får ofta skäll av irriterade bilister", säger chefen Thomas Nyman.

Förtur bara på sommaren kan snart vara ett minne blott. Nu stöttar personalen på färjorna Fåröborna i dera kamp för förtur året runt.

Förtur bara på sommaren kan snart vara ett minne blott. Nu stöttar personalen på färjorna Fåröborna i dera kamp för förtur året runt.

Foto: Henrik Radhe

Fårö2021-05-27 06:05

Om bara några dagar införs den tillfälliga förturen för fast boende på Fårö med färjorna. De hoppas att det är för sista gången. I dag gäller förtur den 1 juni till 15 augusti. I flera år har Fåröborna kämpat för rätten till förtur hela året, men tidigare ansökningar har avslagits.

Nu får Fårös bygderåd och utvecklingsbolaget Fårö framtid stöd av färjerederiet och besättningen på Fåröfärjorna.

– Det är stor förvirring och en svår situation för besättningen, säger Thomas Nyman, sektionschef för Fårösundsleden och besättningarna ombord.

Han berättar om irriterade bilister som äntrar trappan upp till bryggan under pågående överfart, för att klaga på besättningens agerande.

– De får ofta skäll av irriterade bilister som knackar på och menar att besättningen gjort fel, och att de har olika skäl för förtur, säger Thomas Nyman.

Ett problem är att fältet för förtur är öppet för vem som helst. Thomas Nyman vittnar i sin skrivelse till Transportstyrelsen som stöd för Fåröborna att fordon så gott som dagligen ställer sig i fel fil och försöker tränga sig. Besättningen har inte befogenhet att agera polis och direktivet är att inte ge grönt ljus för förturskön under resten av året. Där uppstår risk för olyckor, när arga bilister ändå försöker smita med och komma med färjan.

– Det blir jobbigt för besättningen hur man ska göra när det ändå står fordon i förturskön, säger han och berättar att det även finns en gråzon för vilka yrkesgrupper som har rätt till förturen sommartid.

Ska exempelvis hemtjänst, och Svenska kyrkans personal som ibland har delade gudstjänster mellan kyrkan i Bunge och på Fårö, också har den rätten?

– Mellansäsongen har blivit allt längre. Långt in i september kan det vara köer och någonting behöver göras. Den 1 juni införs förturen och förhoppningen är att den aldrig upphör, säger Thomas Nyman.

Föreningen Fårö framtid konstaterar att pandemin har fått fler att bosätta sig och jobba hemifrån på Fårö, och att bostadsbyggandet är mer omfattande än någonsin tidigare, med hantverkare i skytteltrafik med färjorna.

– Alla har sett att förturen missbrukas och det är väldigt oklara regler och skyltning. Vi är nu mycket glada över att Thomas Nyman hörsammat våra önskemål och i klartext framfört argumenten att förturen ska gälla året runt, säger ordförande Ann Lindgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!